nieuws

Secretaresses van vandaag doorbreken het clichébeeld

Geen categorie

De managementassistent voldoet niet langer aan het clichébeeld van de uitvoerende secretaresse die alleen orders opvolgt. Daarom moet volgens secretaresses het imago van hun beroep dringend verbeterd worden. Dit blijkt uit onderzoek van Officeteam.

Zowel de managementassistenten als hun managers vinden dat het beeld dat bestaat van hun vak eenzijdig en verkeerd is. De managementassistent 2011 is niet meer de klassieke volgzame secretaresse die passief wacht op orders van haar manager. Zo blijkt uit het onderzoek ‘Het cliché voorbij’ van uitzendbureau OfficeTeam onder meer dan 600 management assistants en managers in België en Nederland.

95% van de managementassistenten en 81% van de managers vindt dat het imago van het beroep dringend opgewaardeerd moet worden. Maar liefst 67% van de managementassistenten vindt dat het beroep niet sterk gewaardeerd wordt in de maatschappij. Toch vindt 51% van de managers dat het beroep wel gewaardeerd wordt. Vrijwel alle deelnemers aan het onderzoek menen dat het beeld bij het publiek en de media over deze beroepsgroep verkeerd en eenzijdig is.

Werkelijkheid minder traditioneel
De managementassistent van vandaag is noch dominant, onderdanig, beschermend of zwijgzaam, maar georganiseerd, betrouwbaar, gedreven en vriendelijk. Hierover zijn zowel de secretaresses als hun managers het duidelijk eens. 74% van de managers geeft aan dat de managementassistent van vandaag servicegericht is. 70% van de secretaresses bevestigt dit. Daarnaast menen zowel managers (85%) als managementassistenten (81%) dat een secretaresse een onberispelijk voorkomen moet hebben.

Bovenal professioneel
De rol van de managementassistent is door de jaren heen complexer geworden. Zo wordt ze ingeschakeld voor het organiseren van evenementen, het vinden en begeleiden van nieuwe medewerkers, het efficiënt begeleiden van kosten en bedrijfsprocedures, het beheren van projecten en ze moet hierbij kunnen terugvallen op sterke ict-skills.
97% van de ondervraagde managementassistenten geeft aan dat ze hun baas beter laat presteren. De managers beamen dit: 96%. Beide groepen (respectievelijk 85% en 90%) zijn het er tevens roerend over eens dat het beroep van managementassistent een goede keuze is.

Lees meer over het onderzoek en de fototentoonstelling op de website van Officeteam

Reageer op dit artikel