nieuws

Onvoldoende bewustzijn risico’s flexibel werken

Geen categorie

Medewerkers zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s die flexibel werken, een belangrijk onderdeel van Het Nieuwe Werken (HNW), met zich meebrengen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Statistiek van Hoffmann Bedrijfsrecherche.
Medewerkers zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s die flexibel werken, een belangrijk onderdeel van Het Nieuwe Werken (HNW), met zich meebrengen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Statistiek van Hoffmann Bedrijfsrecherche.

Door het flexibel werken hebben medewerkers op allerlei plekken toegang tot organisatie-informatie. Klant- en verkoopgegevens of r&d-resultaten bijvoorbeeld, waar zij thuis of onderweg mee werken. Dit kan desastreus uitpakken als risico’s over het hoofd worden gezien. Medewerkers zijn zich vaak onvoldoende bewust van de waarde van data en het risico op bedrijfsspionage omdat ze uitsluitend focussen op het leveren van prestaties.

Omdat de grens tussen privé en werk vervaagt door sociale netwerken als LinkedIn, Facebook, Twitter en Hyves neemt ook de kans op het (onbedoeld) lekken van gevoelige gegevens toe. Los hiervan speelt nog het ‘WikiLeaks-effect’ dat lekken hot heeft gemaakt.

Daarnaast neemt cybercriminaliteit enorm toe. Hacking professionaliseert steeds sneller en bedrijfsspionage en -sabotage zijn aan de orde van de dag, niet alleen vanuit het buitenland maar ook in Nederland. Verder is het risico op datamining een ernstig probleem en is cloud-computing populair maar kan het veel security-risico’s met zich mee brengen.

Reageer op dit artikel