nieuws

CNV opent pestloket

Geen categorie

Het begint vaak met zogenaamde ‘grapjes’, maar loopt al snel uit de hand: pesten. Pesten gebeurt niet alleen op het schoolplein. Ook op de werkvloer worden mensen soms behoorlijk ‘beschadigd’. Ga je elke dag met buikpijn naar je werk, dan móet er iets veranderen.
Het begint vaak met zogenaamde ‘grapjes’, maar loopt al snel uit de hand: pesten. Pesten gebeurt niet alleen op het schoolplein. Ook op de werkvloer worden mensen soms behoorlijk ‘beschadigd’. Ga je elke dag met buikpijn naar je werk, dan móet er iets veranderen.

Pesten op het werk komt vaker voor dan je denkt. Uit onderzoek in 2010 van vakbond CNV – in samenwerking met de Universiteit Twente – blijkt dat een op de drie werknemers wel eens gepest is of wordt. ‘De effecten hiervan zijn groot’, aldus Jaap Jongejan, voorzitter van CNV Vakmensen.

Jongejan kent de verhalen: ‘De stagiair die, nadat hij had verteld dat hij homoseksueel is, alleen nog met homo wordt aangesproken door zijn werkgever. Of de werknemer die promotie krijgt, waarop jaloerse collega’s hem buitensluiten. Hij wordt niet meer meegevraagd voor de lunch, krijgt negatieve opmerkingen op z’n uiterlijk enzovoort. Mensen kunnen hier nog jarenlang last van hebben, ook als het pesten is gestopt.’

‘Met het Loket ongewenst gedrag willen we werknemers bijstaan, in eerste instantie met een luisterend oor en advies. We kunnen echter ook een bemiddelende rol spelen op de werkvloer, of naar de rechter stappen’, zegt Jongejan. Maar CNV biedt meer dan de infolijn alleen.

Jongejan: ‘Vakbondsleden die merken dat er in hun bedrijf wordt gepest, vragen wij actie te ondernemen. Maak het bespreekbaar en kijk hoe je de situatie kunt ombuigen. Onze bestuurders kunnen aandringen op het opstellen van een pestprotocol, toegespitst op de situatie in een specifiek bedrijf.’

Het Loket ongewenst gedrag is op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 18.00 uur, telefoon (030) 751 10 45. Mailen kan ook: loket@cnvvakmensen.nl.
De telefoontjes en mailtjes worden uiteraard vertrouwelijk behandeld!

Reageer op dit artikel