nieuws

Uit de kast op het werk

Geen categorie

Nederland is internationaal gezien koploper in de acceptatie van homoseksualiteit. Dat blijkt uit onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uitvoerde in opdracht van minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). 10 procent van de Nederlanders staat negatief tegenover homoseksualiteit, maar dat is minder dan in 2006, toen 15 procent nog moeite had met homoseksualiteit.

Nederland is internationaal gezien koploper in de acceptatie van homoseksualiteit. Dat blijkt uit onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uitvoerde in opdracht van minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).
10 procent van de Nederlanders staat negatief tegenover homoseksualiteit, maar dat is minder dan in 2006, toen 15 procent nog moeite had met homoseksualiteit.

Op het werk is 80 procent van homoseksuelen open over de seksuele voorkeur. Van deze groep heeft 14 procent van de mannen en 5 procent van de vrouwen last van vervelende reacties op het werk. Meestal gaat het om afkeurende blikken, flauwe grappen of vervelende vragen. Over het effect daarvan op de prestaties op het werk is niet veel te zeggen. Wel kan er volgens de onderzoekers soms sprake zijn van verzuim en vermindering van de prestaties.

Van Bijsterveldt is ‘voorzichtig opgetogen’ over de resultaten. ‘De acceptatie van homoseksualiteit neemt toe. Dat is een goede zaak, maar geen rustig bezit. Inzet blijft nodig’, aldus de minister.

18 procent van de homoseksuele mannen en 15 procent van de lesbische vrouwen is op het werk niet open over de seksuele voorkeur. Als reden noemt de helft dat het de collega’s niets aan gaat. De helft zegt dat men de seksuele voorkeur niet relevant vindt. Iets minder dan de helft van de respondenten noemt (ook) angst voor negatieve reacties.

Bron: ANP
Reageer op dit artikel