nieuws

4×9 goed voor vrouw, belemmering voor man

Geen categorie

Als een vrouw 4 dagen per week 9 uur werkt, is dat gunstig voor haar carrière. Bij een man werkt het belemmerend. Dat concludeert wetenschapper Inge Noback in haar onderzoek waarmee ze vandaag  promoveert aan de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

)

Als een vrouw 4 dagen per week 9 uur werkt, is dat gunstig voor haar carrière. Bij een man werkt het belemmerend. Dat concludeert wetenschapper Inge Noback in haar onderzoek waarmee ze vandaag promoveert aan de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Noback onderzocht de verschillen in loopbaanontwikkeling tussen mannen en vrouwen. Haar onderzoek richtte zich op ongeveer 10.000 werknemers van een groot bedrijf in Nederland in de periode tussen 2001 en 2008. Het waren allemaal medewerkers met mogelijkheden tot topfuncties.

Vrouwen die 4 dagen van 9 uur werkten, kwamen sneller vooruit in het bedrijf dan mannen. Dat ligt volgens Noback aan het verwachtingspatroon. ‘Bij vrouwen gaat men ervan uit dat ze parttime werken. Mannen worden geacht altijd beschikbaar te zijn. Als ze er dan een dag niet zijn, worden ze daarop afgerekend’, aldus Noback.

De onderzoekster concludeerde ook – wat al eerder bekend was – dat vrouwen minder salaris krijgen dan mannen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel