nieuws

Managementcode gekraakt

Geen categorie

Managers communiceren omslachtig en ondoorzichtig. Dat komt doordat de meeste van hen last hebben van managementspeak. Ze brengen de meest voor de hand liggende zaken daardoor op zo’n manier, dat de kern van elke boodschap hopeloos verloren gaat. Taalexperts hebben de managementcode gekraakt en onthullen hoe het komt dat het managementspeakvirus vrij spel heeft in teams, op afdelingen en in organisaties. En wat de remedie is.

Managers communiceren omslachtig en ondoorzichtig. Dat komt doordat de meeste van hen last hebben van managementspeak. Ze brengen de meest voor de hand liggende zaken daardoor op zo’n manier, dat de kern van elke boodschap hopeloos verloren gaat. Taalexperts hebben de managementcode gekraakt en onthullen hoe het komt dat het managementspeakvirus vrij spel heeft in teams, op afdelingen en in organisaties. En wat de remedie is.

De ‘kraak’ en de resultaten daarvan zijn samengebracht in het nieuwe boek De managementcode gekraakt. Hierin analyseren taalexperts Heidi Aalbrecht en Pyter Wagenaar alles wat met de communicatie en de organisatie van de manager te maken heeft: taalgebruik, modellen, wetten, technieken en methodes. Ze onthullen welke trucs managers gebruiken om te laten zien dat zij managers zijn en leren niet-managers hoe zij daarmee om kunnen gaan.

’De groeiende kloof tussen managers en professionals in het bedrijfsleven wordt zeker voor een groot deel door managementspeak veroorzaakt’, vult coauteur Wagenaar aan. Daarom is het essentieel dat zowel professionals als managers leren de managementcode te kraken, zodat ze beter kunnen samenwerken.

’Het bijzondere aan managementspeak is dat managers elkaar ermee besmetten’, vertelt taalexpert Heidi Aalbrecht. ‘Binnen de kortst mogelijke keren praten ze elkaar na, ook al begrijpt niemand, inclusief de spreker, altijd waarover het gaat.’

Zijn managers de enigen die vatbaar zijn voor het managementspeakvirus? Helaas, in de wachtkamer zijn ook andere beroepsgroepen te vinden. Enkele herkenbare voorbeelden van professionals die ook besmet zijn met het managementspeakvirus. De top vijf:

1. Consultants
2. Coaches
3. Marketeers
4. Communicatieadviseurs
5. Politici

Aalbrecht en Wagenaar behandelen ook de symptomen waaraan het managementspeakvirus snel te herkennen is. Ze bieden daarmee een praktische gids waarmee het hele bedrijfsleven zich kan wapenen tegen managementspeak en -gewoontes. Daarmee wordt het een stuk gemakkelijker om te ontcijferen wat besmette managers écht bedoelen.

Topevallig op zoek naar een cadeautje voor je manager? Kopen dat boek!
ISBN: 978 90 5261 885 2. Prijs: € 19,95.

Reageer op dit artikel