nieuws

Meeste ziekmeldingen door depressie

Geen categorie

Depressies zorgen voor het grootste aantal verzuimdagen bij de werkende bevolking. Maar globaal genomen zorgen lichamelijke aandoeningen voor een groter aantal ziekmeldingen dan psychische aandoeningen: bij bijvoorbeeld chronische rugpijn, aandoeningen aan de luchtwegen, drugsmisbruik en spijsverteringsproblemen blijven mensen ziek thuis.

Depressies zorgen voor het grootste aantal verzuimdagen bij de werkende bevolking. Maar globaal genomen zorgen lichamelijke aandoeningen voor een groter aantal ziekmeldingen dan psychische aandoeningen: bij bijvoorbeeld chronische rugpijn, aandoeningen aan de luchtwegen, drugsmisbruik en spijsverteringsproblemen blijven mensen ziek thuis.

Mensen met een chronisch lichamelijke aandoening blijven gemiddeld 10,7 dagen per jaar meer ziek thuis dan mensen zonder dit soort aandoening. Bij psychische aandoeningen is dat gemiddeld 10,5 dagen meer. Over het algemeen blijven werkende Nederlanders gemiddeld 13 dagen per jaar ziek thuis.

Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut dat donderdag is gepubliceerd.

Ziekteverzuim als gevolg van psychische aandoeningen kost de samenleving jaarlijks 2,7 miljard euro, bij chronische lichamelijke aandoeningen is dat 5,3 miljard euro. Het gaat om respectievelijk 12 miljoen en 21,8 miljoen verzuimdagen.

Volgens de onderzoekers zijn de verzuimkosten door aandoeningen vaak beduidend groter dan de medische kosten ervan. Preventie en behandeling van aandoeningen loont dus de moeite, stellen ze, omdat zo verzuim teruggedrongen kan worden.

 

Reageer op dit artikel