nieuws

Voortdurend bereikbaar zijn; zowel een zegen als een vloek

Geen categorie

In Brazilië mogen werknemers het openen en beantwoorden van werkgerelateerde e-mails buiten de gewone werktijd aanrekenen als overuren. Daartoe heeft de Braziliaanse regering een nieuwe wet goedgekeurd waarin wordt gezegd dat e-mails van het bedrijf moeten worden bestempeld als een ‘bevel’ dat rechtstreeks aan de werknemer wordt gegeven!

 

In Brazilië mogen werknemers het openen en beantwoorden van werkgerelateerde e-mails buiten de gewone werktijd aanrekenen als overuren. Daartoe heeft de Braziliaanse regering een nieuwe wet goedgekeurd waarin wordt gezegd dat e-mails van het bedrijf moeten worden bestempeld als een ‘bevel’ dat rechtstreeks aan de werknemer wordt gegeven!

‘De tegenbeweging tegen de onafgebroken bereikbaarheid begint aan populariteit te winnen’, aldus persbureau Associated Press. ‘Smartphones hebben ervoor gezorgd dat we voortdurend bereikbaar zij. Dat is zowel een zegen als een vloek. Veel mensen verwerken en beantwoorden nog e-mails wanneer ze van het werk onderweg zijn naar huis, maar ook ’s avonds op de bank, in het weekend en tijdens hun vakantie. De Braziliaanse wet is bedoeld om dat een beetje in te dammen.’

Wie volgt?
Ook in Amerika gaan stemmen op om de tijd die buiten de normale werkuren aan e-mails wordt besteed, te compenseren. Daarnaast hebben de bedrijven Atos, Volkswagen, Deutsche Telekom en Henkel al maatregelen aangekondigd om paal en perk te stellen aan een voortdurende bereikbaarheid van hun mensen. We gaan het zien!

Reageer op dit artikel