nieuws

Weg met de brainstorm?

Geen categorie

Je hebt ze vast wel eens meegemaakt: brainstormsessies waar met flipovers, whiteboards en viltstiften geprobeerd wordt de creatieve aders van de deelnemers aan te boren. Je mag roepen wat er in je op komt, en daar kan dan zomaar een goed idee bij zitten… Maar werkt het?

Je hebt ze vast wel eens meegemaakt: brainstormsessies waar met flipovers, whiteboards en viltstiften geprobeerd wordt de creatieve aders van de deelnemers aan te boren. Je mag roepen wat er in je op komt, en daar kan dan zomaar een goed idee bij zitten… Maar werkt het?

Nee, zo’n bijeenkomst levert zelden iets op. En logisch dat velen de conclusie trekken dat in je eentje ideeën verzinnen veel productiever is. Intussen is er meer bekend over het verschijnsel brainstormen in een groep.

De Universiteit van Texas heeft er onderzoek naar gedaan, en komt tot de conclusie dat deelnemers aan gemeenschappelijke brainstormsessies een grote kans hebben last te krijgen van cognitieve fixatie. Wie wordt blootgesteld aan de ideeën van anderen, focust zich daar doorgaans zó op, dat hij niet meer in staat is om zelf nog iets anders te bedenken. Het is daarom productiever om mensen eerst afzonderlijk ideeën te laten genereren, en die vervolgens met elkaar te combineren.

Dat laatste kan dan weer wel heel goed in groepsverband, zo bleek uit het onderzoek.

Bronnen: washingtonpost.com; mt.nl; penoactueel.nl; kluwermanagement.nl

Reageer op dit artikel