nieuws

In Nederland weinig vrouwen in topposities

Geen categorie

De verdeling tussen mannen en vrouwen in de top van bedrijven is in Europa nog altijd ongelijk. Zo worden bestuursfuncties en managementposities voor 71 procent ingevuld door mannen en dus voor 29 procent door vrouwen. Vrouwen bezetten in Nederland 19 procent van de topposities in organisaties en dat is internationaal gezien weinig.

De verdeling tussen mannen en vrouwen in de top is in Europa nog altijd ongelijk. Zo worden bestuursfuncties en managementposities voor 71 procent ingevuld door mannen en dus voor 29 procent door vrouwen. Vrouwen bezetten in Nederland 19 procent van de topposities in organisaties en dat is internationaal gezien weinig.

Dat meldt bureau Mercer op grond van onderzoek onder 5321 organisaties in meer dan 30 landen.

Mercer schrijft het achterblijven van Nederland toe aan het hoge percentage vrouwen dat in deeltijd werkt. Met een parttimefunctie dringt men moeilijker door tot de top. Bovendien is het patroon dat topmannen andere mannen aannemen moeilijk te doorbreken.

In het voormalige Oostblok bereiken de meeste vrouwen de top. Zo staat Litouwen bovenaan met 44 procent en maakt Bulgarije een goede tweede plaats met 43 procent vrouwen in de top. Rusland staat op de derde plaats, daar wordt 40 procent van de bestuurs- en managementfuncties bekleed door een vrouw.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel