nieuws

Liever promotie dan zwangerschap

Geen categorie

Vrouwen zijn bereid alles uit de kast te halen om te kunnen doorgroeien in hun werk. Eén op de tien vrouwen zegt een zwangerschap uit te stellen voor een promotie. Slechts een kleine groep stelt haar ambities bij en geeft voorrang aan de kinderwens.

Vrouwen zijn bereid alles uit de kast te halen om te kunnen doorgroeien in hun werk. Eén op de tien vrouwen zegt een zwangerschap uit te stellen voor een promotie. Slechts een kleine groep stelt haar ambities bij en geeft voorrang aan de kinderwens.

Dit blijkt uit de polls die de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) op LinkedIn heeft geplaatst. De polls waren onderdeel van de campagne ‘Flauwekulexcuus’ die liep van december 2011 t/m januari 2012. De CGB vroeg vrouwen op drie fronten naar hun mening: gelijke beloning, doorgroeimogelijkheden en de keuze tussen het krijgen van kinderen of een promotie. Meer dan 1800 vrouwen gaven hun mening op de stellingen.

Ongelijke beloning
Wanneer een mannelijke collega meer geld krijgt voor hetzelfde werk, onderneemt bijna een derde van de vrouwen (32 procent) direct actie. Zij eisen bij de leidinggevende hetzelfde loon als de man. Meer dan de helft (58 procent) wacht liever het functioneringsgesprek af maar kaart het loonverschil wel aan. Een ongelijke beloning is geen reden voor vrouwen om direct van werkgever te veranderen, slechts 4 procent geeft aan snel op zoek te gaan naar een andere baan.

Het glazen plafond
Vrouwen komen ook in actie wanneer zij bij hun werkgever nooit vrouwen in managementfuncties zien. Bijna de helft van de vrouwen (47 procent) geeft aan alles uit de kast te halen om te bewijzen dat zij geschikt zijn voor een topfunctie. 31 procent gaat een gesprek aan met hun leidinggevende over de doorstroommogelijkheden. Slechts 16 procent kiest ervoor te solliciteren bij een organisatie waar zij haar kansen beter inschat.

Carrière en kinderen; kiezen of delen
Ook een eventuele kinderwens staat de ambitie van veel vrouwen niet in de weg. 39 procent van de vrouwen gaat voor de promotie, maar stelt een zwangerschap niet uit. 37 procent brengt de kinderwens ter sprake en probeert hierover goede afspraken te maken. Eén op de tien vrouwen is zó ambitieus dat ze bereid is het moederschap uit te stellen als er promotie in het verschiet ligt. Slechts 12 procent stelt haar ambities bij en geeft haar kinderwens voorrang.

Flauwekulexcuus
Omdat veel vrouwen anno 2012 nog steeds anders worden behandeld op de werkvloer dan mannen, lanceerde de CGB eind vorig jaar de campagne ‘Flauwekulexcuus’. Het komt namelijk nogal eens voor dat het excuus voor deze ‘anderssoortige behandeling’ je reinste flauwekul is. Volgens de Wet Gelijke Behandeling mogen werkgevers vrouwen niet anders behandelen omdat zij vrouw zijn.

Kijk voor meer ervaringen of flauwekulexcuses op www.flauwekulexcuus.nl.

 

Reageer op dit artikel