nieuws

Kwart sollicitanten liegt over gat in CV

Geen categorie

Ruim een kwart van de Nederlanders (27 procent) met een gat in het CV van drie maanden of langer vermeldt niet de werkelijke reden van de werkloze periode. Maar wat vertellen sollicitanten hun potentiële werkgever dan wel?

Ruim een kwart van de Nederlanders (27 procent) met een gat in het CV van drie maanden of langer vermeldt niet de werkelijke reden van de werkloze periode. Dat blijkt uit onderzoek van BNP Paribas Cardif onder 1000 respondenten. Opvallend is dat van de mensen zonder gat in het CV slechts 10 procent aangeeft de waarheid te verzwijgen wanneer hij in deze positie zou zitten.

Bijna 40 procent van de respondenten geeft aan een gat in het CV te hebben van drie maanden of langer. Daarvan is bij 45 procent werkloosheid de oorzaak en heeft 30 procent thuis gezeten door ziekte. Vrouwen zitten relatief vaker thuis tussen twee banen dan mannen; van de eerder genoemde 40 procent is 58 procent vrouw en 42 procent man.

Maar wat vertellen sollicitanten hun potentiële nieuwe werkgever dan wél?
79 procent met een gat in het CV trekt de periode dat hij bij zijn laatste werkgever zat langer door, zodat het gat niet opvalt. De overige 21 procent geeft aan een cursus, opleiding of reis te verzinnen.

‘Langdurig thuiszitten tussen twee werkgevers is in deze tijd zéker geen schande. Een rustpauze kan je zelfs goed helpen om nieuwe energie op te doen. Wees bij een sollicitatiegesprek echter wel eerlijk, vertel op een zakelijke manier wat er gebeurd is en laat emoties zoveel mogelijk buiten de deur, zodat er geen verkeerde conclusies getrokken kunnen worden’, zegt Marieke van Zuien, director Corporate Communications & CSR bij BNP Paribas Cardif.

 

Reageer op dit artikel