nieuws

Salaris voor meeste Nederlandse werknemers belangrijke keuze werkgever

Geen categorie

Een aangename werksfeer is voor de meeste Nederlanders (74 procent) nog steeds het allerbelangrijkste bij de keuze van een werkgever. Maar het salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn spectaculair gestegen naar de tweede plaats.

Een aangename werksfeer is voor de meeste Nederlanders (74 procent) nog steeds het allerbelangrijkste bij de keuze van een werkgever. Maar het salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn spectaculair gestegen naar de tweede plaats.

Waren deze aspecten in 2011 nog voor 34 procent van de Nederlanders belangrijk; in 2012 vindt maar liefst 67 procent salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden bepalend in de keuze van een baan. Dit blijkt uit het Randstad Employer Branding-onderzoek naar de ‘aantrekkelijkste werkgever’ van Nederland.

Volgens Chris Heutink, algemeen directeur Randstad Nederland, is het gezien de huidige economische omstandigheden niet zo verwonderlijk dat mensen het salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker vinden bij het kiezen van een baan. ‘Banen zijn schaarser en mensen willen aan hun financiële verplichtingen voldoen. Financiële zekerheden wegen nu zwaarder dan bijvoorbeeld carrièremogelijkheden en kwalitatieve opleidingen, zéker voor oudere werknemers en lager opgeleiden.’

Goede balans werk/privé weegt vooral voor vrouwen zwaarder
Het onderzoek is gehouden onder 12.000 respondenten (mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar). Mannen verkiezen vaker sterke bedrijven die toekomstperspectief bieden, terwijl vrouwen meer belang hechten aan bereikbaarheid, flexibiliteit en een goede balans tussen privéleven en werk. Toch weegt die balans in zijn algemeenheid minder zwaar. In 2011 vond 56 procent van de werkende Nederlanders dat nog een motief om voor een werkgever te kiezen. Inmiddels is dat gedaald naar 46 procent.

Maar ook als het gaat om toekomstperspectieven/carrièremogelijkheden is er een daling waarneembaar. Slechts 30 procent kijkt naar dit aspect. En dan zijn het vooral jongeren die loopbaanmogelijkheden belangrijk vinden. Zij kijken ook naar de kwaliteit van de opleidingen die binnen een bedrijf worden aangeboden en vinden het salaris minder belangrijk.

 

Reageer op dit artikel