nieuws

Kritiek op je functioneren? Zo ga je ermee om!

Geen categorie

Kritiek op je werk is nooit leuk. Ook na je werk blijft de kritiek vaak nog door je hoofd spoken. Je kunt negatieve feedback nooit helemaal uitsluiten, maar je kunt er wél mee leren omgaan.

Kritiek op je werk is nooit leuk. Ook na je werk blijft kritiek vaak nog door je hoofd spoken. Je kunt negatieve feedback nooit helemaal uitsluiten, maar je kunt er wél mee leren omgaan. Alina Dizik geeft de volgende zes tips:

 1. Leer luisteren
  Als een collega of baas kritiek heeft, sla die woorden dan niet in de wind. Probeer objectief te blijven, sputter niet tegen en luister aandachtig naar wat hij of zij zegt.
 2. Stel vragen
  Elke vorm van negatieve kritiek kun je op verschillende manieren interpreteren. Stel daarom vragen om later misverstanden te vermijden. Vragen stellen doet je ook overkomen als iemand die geïnteresseerd is in wat wordt gezegd en die bereid is om te veranderen. Vraag om specifieke voorbeelden van wat verkeerd ging en hoe het beter kan.
 3. Schiet niet in de verdediging
  Het is logisch dat je jezelf wilt verdedigen wanneer je werk wordt bekritiseerd. Weersta echter die verleiding en geef je collega of baas de kans om zijn gedachten te uiten. Als je te veel bezig bent met je verdediging, mis je misschien de relevante punten van de kritiek.
 4. Blijf kalm
  Vooral in een professionele omgeving is het belangrijk om kalm en rationeel te blijven. Meestal is het de manier waarop negatieve feedback wordt gegeven en niet de eigenlijke inhoud ervan die mensen boos maakt. Concentreer je dus op de inhoud en bewaar je woede voor een later moment.
 5. Ga na of de kritiek gerechtvaardigd is
  Zelfs wanneer de kritiek op een slechte manier wordt gebracht kun je er vaak een kern van waarheid in vinden. Leg de feedback dus niet onmiddellijk naast je neer, maar neem hem serieus.
 6. Kaart het probleem aan
  Als je baas of collega ziet dat je kritiek aankunt en dat je bereid bent om erdoor te groeien en ervan te leren, zul je ook in de toekomst op goede en opbouwende kritiek kunnen rekenen. Zie kritiek dus als een mogelijkheid om jezelf te verbeteren.

Bron: Express.be

Tip
Leer je grenzen te bewaken met de training Effectief assertief.

Reageer op dit artikel