nieuws

Medewerker weg… vertrouwelijke informatie ook

Geen categorie

Eén op de drie medewerkers (32 procent) heeft meer dan eens vertrouwelijke kantoorinformatie meegenomen of doorgestuurd. Gevoelige informatie is vooral kwetsbaar wanneer medewerkers vertrekken – al dan niet gedwongen. Er zijn maar weinig medewerkers die vinden dat ze in dat geval iets doen wat niet door de beugel kan.

Eén op de drie medewerkers (32 procent) heeft meer dan eens vertrouwelijke kantoorinformatie meegenomen of doorgestuurd. Gevoelige informatie is vooral kwetsbaar wanneer medewerkers vertrekken – al dan niet gedwongen. Er zijn maar weinig medewerkers die vinden dat ze in dat geval iets doen wat niet door de beugel kan.

Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Iron Mountain afgelopen juni is uitgevoerd door Opinion Matters. Het onderzoek werd gehouden onder 2000 medewerkers van alle leeftijden in alle marktsegmenten in Duitsland, Frankrijk, Spanje en de UK.

Belangrijkste drijfveer van de stelende medewerker is dat die denkt dat het gestolene goed te gebruiken is in zijn of haar nieuwe baan. (72 procent). Daarnaast voelt 66 procent van de vertrekkende medewerkers zich mede-eigenaar van het gestolene, omdat hij of zij heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de informatie. In de meeste gevallen gaat het om gevoelige en waardevole informatie die essentieel is voor het concurrentievoordeel van de onderneming, voor de merkreputatie en het klantvertrouwen.

Wat het meest onder de arm wordt meegenomen is het volgende:

  1. Het klantenbestand (51 procent)
  2. Presentaties (46 procent)
  3. Offertes (21 procent)
  4. Strategische bedrijfsplannen (18 procent)
  5. Ontwikkelingsplannen voor producten en diensten (18 procent)

Als je het positief bekijkt kun je denken dat er amper sprake is van kwade opzet, maar dat verandert als er sprake is van ontslag. Dan blijkt een derde geen last te hebben van wroeging bij het opzettelijk meenemen van vertrouwelijke informatie, bedrijfs- of intellectuele eigendommen.

Jeroen Strik, directeur van Iron Mountain Nederland zegt er het volgende over: ‘Bedrijven hebben dringend behoefte aan een informatiebeleid. 34 procent van de ondervraagden gaf aan niet op de hoogte te zijn van enige richtlijn over welke informatie het kantoor niet mag verlaten. Bedrijven die begaan zijn met hun informatieveiligheid bouwen wél digitale forten maar vergeten wat er nog allemaal aan papier rondzwerft.’

 

Reageer op dit artikel