nieuws

Als de deurwaarder op de stoep staat

Geen categorie

Het aantal werknemers in Nederland met schulden stijgt snel; in sommige bedrijven krijgt een op de vier werknemers te maken met de deurwaarder die beslag legt op het loon. Het bedrijfsleven is volgens Nibud enkele tientallen miljoenen euro’s op jaarbasis kwijt aan de financiële problemen van hun werknemers.
Het aantal werknemers in Nederland met schulden stijgt snel; in sommige bedrijven krijgt een op de vier werknemers te maken met de deurwaarder die beslag legt op het loon. Het bedrijfsleven is volgens Nibud enkele tientallen miljoenen euro’s op jaarbasis kwijt aan de financiële problemen van hun werknemers.

Dat komt omdat de werkgevers loonbeslagen moeten uitvoeren, dat kost tijd, dus geld. Daarnaast heeft loonbeslag grote gevolgen op de werkvloer; mensen met financiële problemen slapen slecht, kunnen zich niet goed meer concentreren, worden improductief en letterlijk ziek.

De financiële problemen bij werknemers ontstaan in de meeste gevallen door veranderingen in de relationele sfeer, zoals bij een echtscheiding. Tweederde van de werkgevers vindt dat werknemers op te grote voet leven en geen goede administratie bijhouden. Meer dan 50 procent noemt een gebrek aan vaardigheden als oorzaak voor de schulden.

Toch zou een werkgever werknemers die in de schulden zitten moeten helpen, vindt de Vereniging voor schuldhulpverlening (NVVK). Op die manier kan het ziekteverzuim onder werknemers met financiële problemen flink worden teruggebraaht, aldus de NVVK.

Reageer op dit artikel