vraag & antwoord

BIG: Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg

Geen categorie

De wet BIG is een kaderwet (geeft alleen de grote lijnen aan) bevat regels voor zorgverlening en richt zich op de kwaliteit van de beroepsbeoefening en de bescherming van de patiënt. Zij geeft tevens aan onder welke voorwaarden welke, al dan niet zelfstandig bevoegde zorgverleners de zogenaamde ‘voorbehouden handelingen’ ( handelingen met grote gezondheidsrisico’s zoals […]

De wet BIG is een kaderwet (geeft alleen de grote lijnen aan) bevat regels voor zorgverlening en richt zich op de kwaliteit van de beroepsbeoefening en de bescherming van de patiënt. Zij geeft tevens aan onder welke voorwaarden welke, al dan niet zelfstandig bevoegde zorgverleners de zogenaamde ‘voorbehouden handelingen’ ( handelingen met grote gezondheidsrisico’s zoals operaties, infusen aanleggen, injecties geven etc.) mogen uitvoeren. Zorgverleners moeten zich inschrijven in het BIG-register als zij hun titel willen gebruiken. Het RIBIZ voert het BIG-register, dat door iedereen geraadpleegd kan worden, en handelt aanvragen voor erkenning van buitenlandse diploma’s af.

Doel

Bescherming van zorgvrager tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door zorgverleners.

Geldt voor

Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg (apothekers, artsen, verpleegkundigen).

Inhoud

Bevat regels voor de kwaliteit van de gezondheidszorg door beroepsbeoefenaren.

Bronnen

Ministerie van VWS
Ribiz

Reageer op dit artikel