nieuws

Creatief brainstormen

Plannen en organiseren

Er moet een evenement georganiseerd worden. Wat gaan we doen? Een goede vraag. Als je het echt niet weet, helpt het om creatief te brainstormen. Alleen lukt dat niet tussen 10 en 11 uur ’s morgens. Je moet er de tijd voor nemen.

Een brainstormsessie kan mogelijkheden bieden om thema’s te bedenken, nieuwe invalshoeken en oplossingen te zoeken voor eventuele knelpunten. Hoe organiseer je een productieve brainstormsessie? Succesvol brainstormen kan alleen als de deelnemers er zin in hebben en niet bang zijn om iets aan te durven. Als iedereen open staat voor iets nieuws, kun je met de volgende tips aan de slag.

REGELS

Ook in de ‘vrije’ omgeving van de brainstormsessie zijn een paar (gedrags)regels noodzakelijk om chaos te voorkomen:

  • Hou je aan het onderwerp;
  • Val anderen niet aan of af;
  • Laat mensen niet te veel door elkaar praten;
  • Vraag en vraag door;
  • Schrijf ‘losse flodders’ op en gebruik deze als grondstof voor nieuwe discussies als de sessie vast dreigt te lopen.

TIJD

Een brainstormsessie van drie tot vijf? Dat wordt niks! Begin ’s ochtends om 10 uur of direct na de lunch. Dan heeft iedereen nog energie. Laat iedereen zijn horloge af doen en bedek de klok in de vergaderzaal. Creativiteit kent geen tijd. Zet voldoende koffie, thee, frisdrank en versnaperingen neer om ongewenste onderbrekingen te voorkomen. Sommige creativiteitsgoeroe’s geloven dat de beste ideeën bovenkomen als je niet helemaal helder bent: om vijf uur in de ochtend, of om 11 uur ‘s avonds na een hele dag vergaderen. Vraag is alleen of je je collega’s zo gek krijgt…

Brainstormsessies over omvangrijke evenementen kunnen worden voorbereid met een vragenformulier, dat enkele dagen voor de sessie door de teamleden wordt ingevuld. Zo kun je een algemeen idee krijgen van de zaken die leven binnen het team, en vind je wellicht aanknopingspunten voor oplossingen. Je leert op deze manier ook meer over de manier van denken van je collega’s.

Reageer op dit artikel