nieuws

Daggeld en declaraties

Plannen en organiseren

Het is handig om in het zakenreisprotocol op te nemen of een zakenreiziger van de organisatie waar je werkt bij een reis kan rekenen op daggeld of dat hij of zij de uitgaven kan declareren.

Het is handig om in het zakenreisprotocol op te nemen of een zakenreiziger van de organisatie waar je werkt bij een reis kan rekenen op daggeld of dat hij of zij de uitgaven kan declareren. Wanneer de onkosten voor zakelijke uitgaven gedeclareerd kunnen worden, is het vanzelfsprekend dat aan de reizigers een voorschot wordt verstrekt, al dan niet in vreemde valuta. Dit om te voorkomen dat er een beroep moet worden gedaan op privémiddelen. Het is belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt over wat wel en wat niet gede-clareerd mag worden, en dat van alle uitgaven bonnen worden overlegd.

Soms kan het buitengewoon efficiënt zijn om bepaalde reizigers een daggeld te verschaffen in plaats van een voorschot op declaratiebasis. Wanneer iemand voor langere tijd op een vaste plaats verblijft, zijn de kosten van hotel, maaltijden, lokaal vervoer en dergelijke bekend. Een vaste daggeld vergoeding voorkomt dan een hoop administratief werk. Voor reizen met een representatief karakter en wisselende bestemmingen is ene daggeldvergoeding meestal niet aan te raden. Het Ministerie van Buitenlandse zaken beschikt over overzichten waarop de gemiddelde benodigde daggelden in het buitenland zijn weergegeven. Zo’n vergoeding is dan opgebouwd uit: overnachting in een drie- of viersterrenhotel, lunch, diner alsmede kleine uitgaven. Met de intrede van de creditcard zijn alle systemen declareren en daggeld in een ander daglicht komen te staan. Toch blijft de basis van alle onkostenvergoedingen een kwestie van discipline en goede afspraken.

Reageer op dit artikel