nieuws

Nederlander reist meer per auto

Plannen en organiseren

De Nederlander reist steeds meer per auto en steeds minder met het openbaar vervoer of de fiets.

In 2002 werden van iedere 100 km er 76 in de auto afgelegd; vijf jaar ervoor was dit nog 74,5 km. Vorig jaar legden Nederlanders in totaal ruim 189 miljard kilometer af, een miljard meer dan het jaar ervoor. Die stijging is toe te schrijven aan de groei van de bevolking. Gemiddeld legden de Nederlanders vorig jaar bijna 32 kilometer per dag af, een daling van 2 procent ten opzichte van vijf jaar geleden. Dit geldt voor alle vervoersmiddelen, inclusief lopen. Dertigers Dertigers overbruggen de grootste afstand per dag als autobestuurder, gemiddeld 27 km per dag. Tot 40 jaar neemt het aantal autokilometers toe, daarna daalt de afstand. Mensen van 75 jaar en ouder rijden per dag als autobestuurder gemiddeld 4 kilometer. Kinderen tot 12 jaar leggen dagelijks 12 kilometer af in de auto; 80 procent van de door hen afgelegde afstand.

Reageer op dit artikel