artikel

Tips voor persoonlijke groei

Persoonlijke ontwikkeling

Wil je jezelf verder ontwikkelen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Met deze tien tips voor persoonlijke groei van Karen Visser maak je een start. 

Tips voor persoonlijke groei
 1. Weet waar je jezelf in wil ontwikkelen.
  Wat kun je goed en waarin heb je nog verbeterslagen te maken? Ga dat bij jezelf na – desnoods met hulp van een ander – voordat je een training aanvraagt of boeken gaat aanschaffen.
 2. Maak eens een lijstje van wat je niet meer wilt doen. Dat kan breed zijn: stoppen met die rotklussen overnemen van je collega, stoppen met de eeuwige afvalstrijd…
 3. Schrijf een brief aan jezelf in de toekomst.
  Welke wijze adviezen heb je nu voor jezelf? Plak de envelop dicht en zet er een datum op waarop je hem wilt openen. Goed bewaren!
 4. Maak een potje vol mooie dingen.
  Noteer elke dag op een papiertje wat er leuk was aan je dag of wat er goed is gegaan. Vouw het op, stop het in de pot en kijk op 31 december wat voor moois dit jaar je heeft gebracht.
 5. Doe elke maand één ding dat je nog niet eerder hebt gedaan.
  Een yogales volgen (ook al lijkt het je zweverig). Een tijdschrift kopen én lezen dat je normaal nooit zou kiezen uit het schap. Wandelen met de hond van je buurvrouw, ook al ben je niet zo dol op honden.
 6. Ga een dagboek bijhouden.
  Dat kan ook in korte steekwoorden, bijvoorbeeld in een agenda waarin je elke dag iets opmerkelijks of bijzonders noteert.
 7. Ga een gesprek aan met iemand die je alleen van gezicht kent.
  Het kan tot verrassend leuk contact leiden, of nieuwe inzichten. Of tot niets – maar dan heb je het in elk geval wel geprobeerd.
 8. Vraag feedback aan drie mensen uit je omgeving.
  Kies drie mensen die je nog niet eerder hebt gevraagd; je kunt vragen naar hun indruk over je persoonlijkheid, of naar je professionele functioneren.
 9. Leer een nieuwe taal.
  Er zijn er bijna 7.000 in de wereld; kies er eentje die jou aanspreekt. De grenzen van je taal zijn de grenzen van je wereld – met meer talen kun je andere dingen lezen of andere contacten aangaan.
 10. Zet je tv én social media een week uit (ook online!).
  Ga alleen maar lezen, of praten met ‘echte’ mensen. Je doet vast nieuwe ervaringen en inzichten op!
Reageer op dit artikel