artikel

10 tips om de 67 te halen in deze baan

Persoonlijke ontwikkeling

Hoe zorg je ervoor dat je iedere dag opgewekt en energiek aan de slag gaat met je baan? Karen Visser geeft een aantal tips. Alvast een tipje van de sluier: blijf jezelf ontwikkelen.

10 tips om de 67 te halen in deze baan
  1. Blijf schaven aan je functie. Jij verandert, je leidinggevende, je organisatie… Je taken uit 2012 zijn nu vast al niet meer hetzelfde – blijf actief vorm geven aan je functie.
  2. Let op je energievreters en -gevers. Weet jij wat je energie geeft en wat je energie kost in deze baan? Houd ze in balans.
  3. Zorg voor een jaarlijks leermoment. Een training, workshop, opleiding, cursus… Kan dat niet? Vakliteratuur is een goedkoper alternatief waarmee je jezelf ook ontwikkelt.
  4. Neem regelmatig afstand. Zorg dat je minstens eens in de twee jaar een ‘off site’ hebt met andere secretaressecollega’s. Wat gaat er goed in jullie organisatie als het gaat om ondersteuning, wat kan beter?
  5. Maak minder uren. Dag in dag uit, jaar in jaar uit fulltime buffelen – dat zou de meest gedreven secretaresse uiteindelijk nekken, hoe leuk de functie ook is. Neem een jaartje wat tijd voor jezelf en schroef je uren bewust terug voor iets anders, zoals een opleiding of een hobby.
  6. Ga buiten de deur kijken. Kun je tijdelijk van leidinggevende wisselen met een collega, anders dan tijdens vakantie? Een stage in een ander onderdeel van je organisatie doet een nieuw beroep op je vaardigheden en geeft je een frisse blik op bestaande knelpunten.
  7. Ga loslaten. Maak elk jaar één goed voornemen over iets concreets dat je los wilt laten. Bijvoorbeeld: het feit dat die ene collega altijd te laat is met cijfers aanleveren, of je irritatie over je manager die maar niet onder de knie krijgt hoe zijn iPhone werkt.
  8. Maak een ta daa-lijst. Geen to do-lijst! Op je ta daa-lijst noteer je elk jaar, bijvoorbeeld na je functioneringsgesprek, waar je trots op bent. Wat heb jij het afgelopen jaar echt top gedaan?
  9. Ga wat leuks doen met je manager. Uit eten, lunchen, samen golfen; elkaar eens buiten de context van werk zien kan jullie samenwerking een positieve impuls geven.
  10. Spreek irritaties zo snel mogelijk uit. Wil je langer samenwerken met deze collega’s of leidinggevende, dan is het zaak om irritaties niet te laten woekeren totdat uiteindelijk het deksel van de pan ploft. Zeg wat je niet bevalt, waarom niet en wat je anders zou willen.
Reageer op dit artikel