artikel

Hoe haal je het beste uit jezelf? 7 tips

Persoonlijke ontwikkeling

We willen allemaal graag onze dromen waarmaken, maar dat gaat niet vanzelf. We moeten er toch echt voor aan de slag. In dit artikel geeft coach Janneke Stielstra je tips om het beste uit jezelf te halen.

Hoe haal je het beste uit jezelf? 7 tips

Haal het beste uit jezelf met deze 7 tips.

1. Stel doelen

Wat doen succesvolle ondernemers? Ze stellen doelen! Wat is de kracht van doelen stellen? Het geeft je focus, je gaat vooruit, je motivatie gaat omhoog. Het werkt als brandstof voor een auto om in beweging te komen. Het wordt makkelijker om prioriteiten te stellen. Je creëert inzicht in wat je wilt  bereiken en je doel wordt een motivator.

2. Focus

Er komt heel veel op je af als assistant. Je draagt verschillende petten. Hierdoor verlies je gemakkelijk je focus. Zes voordelen van meer focus in je leven aan brengen:
1. Het vereenvoudigt zaken. Je leven wordt hanteerbaar en minder  stressvol.  
2. In plaats van je energie te versnipperen, richt je je energie op  een kleiner aantal dingen.  
3. Je richt je op wat écht belangrijk is.  
4. Het helpt je dingen te bereiken. Je bereikt veel meer door je op  de essentie te richten.  
5. Het laat anderen zien dat tijd voor jou belangrijk is.  
6. Je wordt doeltreffender.  

3. Beweeg

Beweging houdt niet alleen je lijf in conditie, maar ook je brein. Dat blijkt steeds duidelijker uit  wetenschappelijk onderzoek.Door geregeld te bewegen word je we minder gestrest, kun je geheugenproblemen verminderen, verbetert jouw stemming en neemt je concentratievermogen toe.

4. Wees consistent

Start je iets nieuws? Houd dit dan een langere tijd vol.  Alleen dan weet je of het voor jou werkt of niet. Geef nieuwe zaken een kans en wees consequent. Je  kunt je effectiviteit niet meten als je het niet consequent doorvoert.  

“It’s not what we do once in a while that shapes our lives. It’s what we do consistently.”   ― Anthony Robbins

5. Blijf leren

Het is een cliché dat stilstand achteruitgang is, maar het geldt tegenwoordig meer dan ooit. Alle  ontwikkelingen gaan zo snel. Je staat voor een simpele keuze: aanhaken of afhaken!  Als je niet investeert word je links en rechts ingehaald. Blijf dus investeren in jezelf!  Mathama Gandhi zei: Leef alsof je morgen zou sterven. Leer alsof je eeuwig zou leven.

6. Slaap voldoende

Slaap is belangrijk om dingen te kunnen onthouden. Tijdens je slaap is je brein bezig om zowel dingen te onthouden als dingen te vergeten. Er gebeurt heel veel in het brein ’s nachts.  

7. Grit (volharding)

Grit is living life like it’s a marathon, not a sprint. Grit is een begrip dat door de Amerikaanse onderzoekster Angela Lee Duckworth is uitgewerkt en  onderzocht. Het bestaat volgens haar uit passie, volharding en het nastreven van lange  termijndoelen. Op grond van haar onderzoek stelt ze dat Grit bepalend is voor succes en niet IQ.

Wil je alvast meer inspiratie opdoen om je dromen om te zetten naar realiteit? Kijk dan eens op de site jannekestielstra.nl. Daar kun je ook het gratis e-book Bespaar tijd met brein-essentials downloaden. Aanmelden voor het congres Smart Brains met de sessie ‘Van dromen naar doen’ van Janneke kan hier

Reageer op dit artikel