blog

Wat als je baan een vakantie was?

Persoonlijke ontwikkeling

Stel: je wilt een vakantie boeken, hoe pak je dat aan? Dikke kans dat je begint met een aantal vragen aan jezelf. Wat voor soort vakantie wil ik? Welk gebied spreekt me aan? Wat is mijn budget? Bij de een resulteert dat in uitgebreide lijstjes met criteria, de ander doet dit beknopt in zijn hoofd. […]

Wat als je baan een vakantie was?

Stel: je wilt een vakantie boeken, hoe pak je dat aan? Dikke kans dat je begint met een aantal vragen aan jezelf. Wat voor soort vakantie wil ik? Welk gebied spreekt me aan? Wat is mijn budget? Bij de een resulteert dat in uitgebreide lijstjes met criteria, de ander doet dit beknopt in zijn hoofd. Maar je begint altijd met bepalen wat je qua vakantie graag wil.

Je wishlist goed voor ogen? Dan volgt logischerwijs stap twee: jouw zoektocht naar een vakantie die matcht met je wensen. Speuren op internet, langsgaan bij een reisbureau, mensen in je omgeving vragen naar tips. Allemaal manieren om te vinden wat je zoekt. En al verschilt ook dat per persoon, gemiddeld blijken mensen aardig wat tijd en energie te stoppen in dat zoekproces. Logisch. Je wilt tenslotte een leuke vakantie vinden die aansluit bij jouw wensen. En die vakantie mag dan – zo vinden we – best wat tijd, energie en geld kosten alles bij elkaar.

Tot zover niks aan de hand, maar wat ik zo frappant vind is dat we voor de overige weken van het jaar maar zo weinig stilstaan bij wat we willen… Dat iemand die niet happy is in haar baan en op zoek is naar iets nieuws zo vaak vergeet om voldoende tijd en energie te stoppen in die cruciale eerste stap: helder krijgen wat ze nou echt wil. Terwijl dat het zoekproces daarna zoveel gerichter en makkelijker maakt en de kans op het vinden van een baan die past zoveel groter! Per slot van rekening is een vakantie zoeken zonder een idee te hebben wat je wilt ook ingewikkeld en ineffectief.

Daarom mijn tip: ben je op zoek naar een nieuwe baan? Doe dan eens net of het een vakantie is. Sta eerst goed stil bij wat jij wilt en breng dat helder in kaart (lees ook het artikel ‘Maak werk van wat je wilt’ in Management Support Magazine juni 2015). Ga vervolgens gericht op zoek naar een baan die daarbij past.

En ja, dat vergt een investering in tijd en energie, maar bedenk dat dat die 47 weken van het jaar dat je níet met vakantie bent een stuk leuker maakt. Als je daar meer voldoening uithaalt, is dat het toch meer dan waard!

Auteur: Vicky Marijnen, trainer en coach | vickymarijnen.nl

Reageer op dit artikel