blog

Bewust je emoties de baas met EQ

Persoonlijke ontwikkeling

Stel je voor dat je iemand moest noemen die je bewondert. Wie zou dat zijn?

Bewust je emoties de baas met EQ

En wat zijn de kenmerken van die persoon? Het kan een (wereld)leider zijn, een collega of iemand uit je naaste omgeving. De kans is groot dat deze persoon beschikt over een goed ontwikkelde Emotionele Intelligentie (EQ of EI). Een persoon die situaties goed inschat, niet oordeelt, humaan is, vertrouwen oproept, luistert, zuiver is, een warme persoonlijkheid heeft enzovoort.

Zo ben ik zelf altijd geïntrigeerd door personen die naast een hoog IQ beschikken over een hoog EQ: een bijzondere combinatie.

Emotionele Intelligentie

De term Emotionele Intelligentie is voor de meeste mensen inmiddels een bekende term. Bovendien wordt het als een van de belangrijkste onderdelen gezien van effectief leiderschap. Maar waar staat Emotionele Intelligentie nu eigenlijk voor? Je EQ bestaat uit de volgende elementen (Daniel Goleman):

1. Zelfbewustzijn

Emotioneel intelligente mensen begrijpen waar hun emoties vandaan komen en welk effect dat op ze heeft in hun handelen. Dit maakt het makkelijker om te gaan met emotionele triggers, conflicten en moeilijke situaties. Ze kennen hun eigen kracht, maar ook hun zwaktes en kunnen daar op de juiste manier mee omgaan.

2. Zelfregulering

Dit heeft te maken met je eigen emoties onder controle houden en anderen bijvoorbeeld niet verbaal aanvallen of emotionele beslissingen nemen. Je bent je bewust van hoe je je gedraagt in stresssituaties en neemt daar verantwoordelijkheid voor.

3. Motivatie

Mensen met een hoog EQ denken positief en open over hun eigen mogelijkheden en beschikken vaak over doortastendheid en een probleemoplossend vermogen. Ze laten zich niet zo snel uit het veld slaan en hun lat ligt hoog.

4. Empathie

Hoe goed kun je je in de andere persoon verplaatsen? Of kun je voelen wat een ander voelt? Of ben je je bewust van de lichaamstaal die iemand gebruikt?

5. Sociale vaardigheden

Denk hierbij aan communicatieve vaardigheden, het maken van connecties met je omgeving en omgaan met conflicten.

Het verder ontwikkelen van je EQ is een continu proces. Vooral als je investeert in je persoonlijke ontwikkeling. Hoe bewuster je van jezelf bent, hoe authentieker je in het leven kunt staan en dit ook kunt uitdragen. Zo laat je ook je toegevoegde waarde zien in je werkomgeving.

Auteur: freelance PA & life coach Jackie Delgado

attachment-Jackie-Delgado_200-e1443441541523

 

Reageer op dit artikel