blog

Toekomstmuziek

Persoonlijke ontwikkeling

Ik stam nog uit de tijd waarin brieven werden opgemaakt met behulp van een schrijfmachine. Weliswaar een volautomatische, zo eentje die tot drie slagen (!) terug kon om een eventuele fout te herstellen, maar toch. Veel fouten konden we ons niet permitteren, anders bleef je aan de gang.

Toekomstmuziek

Als 19-jarig meisje kwam ik op een secretariaat terecht waar iedereen zo’n beetje haar eigen expertise had. Zo beheerste een collega in die tijd als geen ander de kunst van het steno. Zij was dus meestal de klos als het ging om het opnemen van brieven. Ik was handig met het opstellen van agenda’s, schema’s en telefonisch contact.

Bovendien was ik de beroerdste niet als er binnen het bedrijf iets omgeroepen moest worden via de intercom, wanneer er telefoon was voor een medewerker die achter in het bedrijf werkzaam was.

Telex

Telex | bron afbeelding: http://n5296s.blogspot.nl/2016/06/telex-and-me.html

Telex

Telexen was van geen van ons een hobby. Toch gebeurde het maar al te vaak dat er snel een telex gestuurd moest worden naar ons moederbedrijf in Oostenrijk. Faxen was nog veel te duur en dus sloten we ons om de beurt op in het telexhokje om snelle berichten te sturen over een paar landsgrenzen heen. (Een telexmachine was een elektrisch apparaat waarmee teksten op een typemachine op afstand konden worden afgedrukt.)

Tekstverwerker

Ik herinner me nog dat de eerste tekstverwerker op ons kantoor verscheen. Met open mond ontdekten we de grenzeloze mogelijkheden om documenten en brieven op te slaan in een archief en ze eindeloos opnieuw te gebruiken of aan te passen. Het was bijna vechten wie er die dag op ‘dé’ tekstverwerker mocht werken.

Tekstverwerker

Tekstverwerker | bron afbeelding: http://www.vitrinemuseum.ewi.tudelft.nl/pcs.html

Tegenwoordig zitten we allemaal aan computers met soms meerdere schermen te werken. Gsm en iPad ernaast om nooit meer iets te hoeven missen. Cliënten, collega’s en onze bazen kunnen ons zo’n beetje 24 uur per dag bereiken. Met alle managementassistenten van de rechtbank waar ik werk, delen we een actielijst, die we individueel aanvullen en afvinken. Alles om ons werk zo effectief mogelijk te maken.

Robot op kantoor

Toekomstmuziek

Ik kan me bijna geen voorstelling maken van hoe we er over tien jaar bij zullen zitten. Het voelt nu al zo futuristisch ten opzichte van dertig jaar geleden. Toch vertelde een collega mij pasgeleden dat zij bij een event bij de ingang was opgehaald door een robot. Hij (of zij?) wist haar naam te noemen en nam haar mee naar de afdeling waar ze verwacht werd. Ze liep met open mond achter de robot aan, die haar bij het afscheid ook nog even een fijne dag toewenste.

Ik vermoed dus dat ons nog heel wat verrassingen te wachten staan in ons vak. Ik kan bijna niet wachten.

Auteur: Gwennie Benjamins

Gwennie Benjamins

Hoewel het nooit écht de bedoeling was om managementassistente te worden, werkt Gwennie Benjamins alweer jarenlang als ‘rechterhand van’. Zo heeft ze menig manager bijgestaan. Sinds tien jaar is ze werkzaam in de rechtspraak, waarvan de laatste twee jaar bij het bestuurssecretariaat van de rechtbank in Breda. In haar vrije tijd schrijft ze veel (zie: www.gwennie.nl) en fotografeert ze alles wat los en vast zit.

Reageer op dit artikel