blog

De manier waarop ik naar leiderschap kijk is eerst en vooral gericht op het individu. Niet alleen een directeur of een manager kan leiderschap laten zien. Juist de individuele medewerker kan zich laten zien door zich als een leider te gedragen.

Leiderschap

Leiderschap is, als je kijkt naar de traditionele definitie, vooral een eigenschap van mensen met een leidinggevende positie. En natuurlijk zijn leiders aan de top van een bedrijf onmisbaar. Het gaat bij leiderschap tenslotte om het beïnvloeden van anderen met de intentie om de vooraf gestelde doelen te behalen. Om het in beweging zetten van anderen. Het realiseren van groei in de meest brede zin van het woord.

De manier waarop ik naar leiderschap kijk is eerst en vooral gericht op het individu. Niet alleen een directeur of een manager kan leiderschap laten zien. Juist de individuele medewerker kan zich laten zien door zich als een leider te gedragen.

Leiderschap is verantwoordelijkheid nemen en initiatief tonen

Voor mij heeft het dan ook echt te maken met gedrag. Leiderschap staat voor mij synoniem aan verantwoordelijkheid nemen en initiatief tonen. Maar het staat in mijn beleving ook voor je betrokken voelen en je inzetten om een essentiële bijdrage te leveren aan het bedrijfsresultaat.

Als je in een ondersteunende rol werkt, en dat geldt voor veel functies die gericht zijn op management support, dan volg je toch vaak de instructies van je manager of leidinggevende. Natuurlijk wel door er je eigen draai aan te geven en er als het ware je eigen ‘sausje’ over te doen. In essentie zorg je er echter voor dat jouw manager of leidinggevende onbekommerd zijn of haar kerntaken kan uitvoeren.

Maar wil jij niet ook de kans krijgen om je te (blijven) ontwikkelen? Gelukkig is het in de meeste bedrijven wel zo dat je een cursus of bijscholing mag doen. Op die manier ontwikkel jij jezelf natuurlijk, maar hoe cool zou het zijn om écht op te staan als een nieuwe leider?

POP: je Persoonlijke Ontwikkelplan

Als je die ambitie hebt en je voelt dat het bij je past, ga dan in gesprek met je leidinggevende of iemand van HR. Zorg dat het onderdeel wordt van je Persoonlijke Ontwikkel Plan (POP) en just go for it!

Zelf heb ik jarenlang bij een uitzendorganisatie gewerkt. Daar was performance management écht heel belangrijk. In het sollicitatiegesprek had ik zelfs al aangegeven dat ik mijzelf graag wilde blijven ontwikkelen. Ook had ik al voorzichtig laten doorschemeren dat ik mijzelf wel in een managementpositie zag.

Best gewaagd misschien, maar voor mij voelde het op dat moment goed. Dus toen ik, na het doorlopen van mijn proeftijd, mijn eerste POP-gesprek had zat ik binnen 6 maanden in een Management Development Programma en was ik binnen twaalf maanden Vestigingsmanager. Zo kan het dus gaan als je jezelf laat horen.

Misschien is dit niet meteen een voorbeeld dat jij kunt gebruiken, maar je zou wel al eens kunnen laten doorschemeren in welke richting jij jezelf wilt ontwikkelen. Misschien werk je nu ondersteunend aan sales en lonk je stiekem naar de afdeling marketing. Of misschien bestaat de kans binnen het bedrijf waar jij werkt om door te groeien naar een meer senior rol, bijvoorbeeld als Senior Secretaresse of Teamleider Secretariaat.

Hoe zie jij je toekomst?

Het begint met de vraag hoe jij je toekomst ziet. En van daaruit kun je je voorbereiden op je POP-gesprek door daarop aan te haken.

Veel succes! Op naar een nog mooiere toekomst waarin jij misschien wel opstaat als een van de nieuwe leiders in het bedrijf waar jij werkt. Hoe tof zou dat zijn?

AuteurMonique Mik-Kampman | Virtual Assistant | Life Coach | Eigenaar www.iorganizeyou.nl
Het is mijn missie om jou te begeleiden naar een manier van leven en werken die bij jou past. Dat doe ik door het bieden van Office Support aan ondernemers (ZZP en MKB) en door Life Coaching.

Aan de slag met persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap heeft iedereen nodig. Wil je ermee aan de slag? Bekijk dan de training Persoonlijk leiderschap van trainer Roos Woltering.

Reageer op dit artikel