checklist

Meet je creativiteit

Persoonlijke ontwikkeling

Creatief denken heeft alles te maken met loskomen uit bestaande routines. Hoe is het met jouw creatieve denkvermogen gesteld? Doe deze test om daarachter te komen.

Meet je creativiteit
  • Pak pen en papier. Stel het alarm op je telefoon in op drie minuten. Schrijf alles op waar je een kleerhanger voor kunt gebruiken. Bedenk zo veel mogelijkheden als je kunt. Maak het zo gek als je wilt. Starten maar!
  • Stop na drie minuten. Heb je meer dan zes toepassingen kunnen bedenken? Had je het gevoel dat je een grens over moest? Als je zeven tot twaalf ideeën wist te noteren, heb je een goede basis om op voort te bouwen. Met acht of meer ideeën per minuut ben je echt op de goede weg.
  • Kijk nog eens naar je antwoorden. Het gaat natuurlijk niet alleen om de hoeveelheid, maar ook om de variatie. Heb je toepassingen uit verschillende categorieën gekozen? Zijn er toepassingen die sterk op elkaar lijken? Zit er wellicht iets unieks bij?

Herhaal deze oefening regelmatig, telkens met een ander voorwerp. Bijvoorbeeld met een lege balpen, een baksteen, een lepel, een elastiekje of een ballon. Noteer steeds je score en zie hoe je vooruitgaat. Je kunt dit ook met twee of meer mensen doen.

Deze leuke oefening komt uit het boek ‘Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht’ van Marenthe de Bruijne en Sigrid van Iersel. Aanrader! Klik hier voor meer informatie over het boek. 

Reageer op dit artikel