checklist

Jouw positie als projectassistent

Persoonlijke ontwikkeling

Als projectassistent moet je goed kunnen samenwerken met de projectleider en het projectteam. Maak eerst goede afspraken en doe aan verwachtingsmanagement. Dit bepaalt waar je in een project staat en waar je je kwaliteiten kunt inzetten. De ideale situatie is om bij de start van het project direct aan te schuiven. Dan kun je meteen je denkkracht en deskundigheid inzetten. We onderscheiden 4 posities waarin de projectassistent kan bijdragen aan een project.

Jouw positie als projectassistent

Externe positie

Bij de externe positie is er geen formele positie voor de projectassistent. Vaak wordt de projectassistent gevraagd voor het uitvoeren van ondersteunende activiteiten die meer op het werkterrein van de (project)secretaresse liggen. Vaak loopt het project al enige tijd en wordt de werkdruk voor het projectteam te groot en is er extra capaciteit nodig. Bij zo’n start in een project is er sprake van een ongelijke manier van samenwerken en werk je ad hoc mee.

Randpositie

In de randpositie ben je een ‘parttime’ projectassistent en ondersteun je het project samen met collega’s. Bijvoorbeeld vanuit de secretaressepool. Wie beschikbaar is en tijd heeft, biedt de ondersteuning. Hiermee krijg je weinig verbinding met het project en biedt het weinig kansen om er een positie in te krijgen.

Centrale positie

In de centrale positie ben je gekoppeld aan het projectenbureau. Hierin worden projecten gemanaged qua planning, capaciteit en inzet. Door de centrale positie worden er meer en andere competenties van je gevraagd. Als projectassistent heb je hierdoor overzicht over het geheel aan projecten en je bent de spin in het web. In het samenwerkingscontract moeten de taken, verantwoordelijkheden en de positie goed vastgelegd zijn.

Deelpositie

De deelpositie is de ideale positie. Er is sprake van gelijkwaardigheid waarbij de afspraken over de samenwerking helder zijn. Voor jou is duidelijk wat je toegevoegde waarde is. Belangrijk hierbij is dat je balans hebt tussen de reguliere activiteiten en de projectwerkzaamheden.

Om de positie van projectassistent optimaal te vervullen moet je:

  • zo vroeg mogelijk in het project stappen,
  • goede samenwerkingsafspraken maken met je projectmanager en
  • je competenties verder ontwikkelen.

Auteurs Pieter Hoekstra, Peter Vos, Jakob Zwinderman

Verdieping

Wil je alle ins en outs van projectassistentie weten? Lees dan Het projectassistentboek, het eerste en enige boek speciaal voor projectassistenten. Of kijk eens bij de trainingen Power Projectassistent en Projectmanagement.

Reageer op dit artikel