nieuws

Accent klinkt ‘socialer’ dan ABN

Persoonlijke ontwikkeling

Een Belg is sociaal en een randstedeling saai. Volgens onderzoekers roepen accenten allerlei vooroordelen op.

Mensen met een hoge stem vinden we vaak irritant, met een harde dominant, met een zachte verlegen. Het zijn natuurlijk allemaal vooroordelen maar onbewust verbinden we conclusies aan een persoon op basis van zijn stem. Volgens taalkundigen luisteren we ook op die manier naar accenten.

STEREOTYPE

Tessa Heijmer van de Universiteit Twente en Roos Vonk van de Katholieke Universiteit Nijmegen onderzochten de effecten van regionale accenten op de beoordeling van een persoon. Daarvoor lieten ze een acteur een bandje inspreken van een sollicitatiegesprek in het Algemeen Beschaafd Nederlands, Amsterdams, Haags, Limburgs, Twents en Vlaams. De proefpersonen die de spreker niet kenden en niet konden zien, moesten vragen beantwoorden over zijn persoonlijkheid.

De accentloze spreker (ABN) werd gezien als hoger opgeleid en competenter maar ook als saaier, humeuriger en afstandelijker dan de sprekers met een accent. Vlamingen en Nederlanders met een regionaal accent werden gezien als zeer sociaal, maar kregen ook slechte cijfers voor intelligentie en competentie, de proefpersonen vonden mensen met een accent wel het aangenaamst. De onderzoeksters denken dat de opvattingen ontstaan doordat een regionaal accent een bijpassende cultureel stereotype oproept.

Reageer op dit artikel