nieuws

Duobanen als oplossing voor arbeidstekort

Persoonlijke ontwikkeling

Met veel moeite kunnen enkele van de ruim 200.000 vacatures ingevuld worden. Daartegenover staat een leger van 240.000 herintreedsters die slechts mondjesmaat een baan vinden, omdat zij maximaal twintig uur per week willen werken.

Met veel moeite kunnen enkele van de ruim 200.000 vacatures ingevuld worden. Daartegenover staat een leger van 240.000 herintreeders die slechts mondjesmaat een baan vinden, omdat zij maximaal twintig uur per week willen werken. Dat blijkt uit het FNV-rapport ‘Terug van weggeweest’. Duobanen zouden daarom een goede oplossing kunnen zijn.

SCEPTICISME

Helaas staan werkgevers nog sceptisch tegenover duobanen. Twee in plaats van één werknemer brengt namelijk extra kosten met zich mee. Er zijn dan twee werknemers die moeten worden opgeleid en geïnstrueerd. Bovendien is het maar afwachten of het werk goed wordt overgedragen.

VERKAPTE WEERSTANDEN

Volgens Janine Molier van Toplink, een werving- en selectiebureau, is dit idee conservatief en achterhaald. Zij vindt dat bijna elke functie deelbaar is. ‘Dat werkgevers dat niet vinden is het gevolg van verkapte weerstanden. Er wordt geroepen dat het moeilijk is omdat er dan te veel geregeld moet worden. Maar vrouwen zijn juist heel goed in het maken van afspraken en taken verdelen. Bovendien werken mensen efficiënter als ze twee of drie dagen werken, dan als ze een fulltime baan hebben.’

Reageer op dit artikel