nieuws

Flow: alles overstijgend

Persoonlijke ontwikkeling

Soms kan het dagelijks werk voor een echt geluksgevoel zorgen. Alles lukt en je hebt je werkzaamheden helemaal in de hand. Zo’n bijzonder prettige toestand word ook wel flow genoemd.

Flow is een toestand van geconcentreerd bezig zijn met een activiteit waarbij je jezelf en de tijd vergeet. Dit zorgt voor een plezierig gevoel. De term voor deze prettige toestand is ‘flow’, bedacht door Mihaly Csikszentmihalyi, een Amerkaanse psycholoog die veel belangstelling heeft voor de vraag wat mensen gelukkig maakt.
Flow heeft veel te maken met motivatie. Gemotiveerde mensen zullen sneller een flow-ervaring krijgen. Wie regelmatig stilstaat bij de onderdelen van het werk die plezier en voldoening geven blijft gemotiveerd, of het nu om een promotie of om uitbreiding en verdieping van je functie gaat. Door te werken aan je zelfvertrouwen en door positief te denken, creëer je een positief zelfbeeld. Wees trots op je prestaties en blijf jezelf nieuwe doelen stellen. Flow maakt gelukkig en geluk maakt gezond.
Mihaly heeft twee boeken over dit onderwerp geschreven en op zijn eigen website, www.flownetwork.com kun je informatie vinden over deze boeken.

  • ‘Flow: The psychology of Optimal Experience’, M. Csikszentmihalyi, Harper Perennial 1990.
  • ‘The Evolving Self, M. Csikszentmihalyi, Harper Perennial 1993.
  • ‘Creativity: Flow and the Psychology of Discovery and Intententions’, M. Csikszentmihalyi, Harper Collins 1996.

Reageer op dit artikel