nieuws

Geroutineerd aan het werk

Persoonlijke ontwikkeling

Routine helpt je om je werkzaamheden tien keer zo snel uit te voeren met een minimum aan geestelijke inspanning.

Routine helpt om je werkzaamheden tien keer zo snel uit te voeren met een minimum aan geestelijke inspanning.

ROUTINEWERK

Vaak heeft het een negatieve bijklank, maar routine en gewoontes in werkzaamheden kunnen veel opleveren. Een routine is een vaste reeks van activiteiten. Een gewoonte is een automatische reactie op een bepaalde situatie. Lijkt geroutineerd werken je saai of ben je geen gewoontedier, bedenk dan deze stijl van werken je tijd kan opleveren voor nieuwe, leuke uitdagingen in je werk.

REGELMATIGE TAKEN

Routines zijn vooral geschikt voor regelmatig terugkerende taken. Bij projecten en taken waarbij creativiteit wordt verwacht kun je beter niet op de automatische piloot werken. Ook is alertheid geboden op veranderende omstandigheden in het werk. Routine en gewoontes moeten daarop worden aangepast.

GEWOONTES ONTWIKKELEN

De nadelen van (al te) routinematig handelen kunnen zijn dat je afstompt, de aandacht laat verslappen en minder plezierige zaken voor je uitschuift. Het helpt als je bij routinematige handelen minder leuke taken het eerst plant. Om jezelf iets te laten doen dat je niet leuk vindt, kun je het beste een gewoonte ontwikkelen. Geef je jezelf, na het afhandelen van een taak of het aanbreken van een bepaalde periode op de dag automatisch een seintje om iets te ondernemen, dan heb je een gewoonte.

Reageer op dit artikel