nieuws

Man verdient 2x zoveel als vrouw

Persoonlijke ontwikkeling

Bij tweeverdieners blijkt de man vaak nog hoofdkostwinner te zijn. De vrouw draagt gemiddeld eenderde bij aan het gezinsinkomen.

Bij tweeverdieners blijkt de man vaak nog de hoofdkostwinner te zijn. De vrouw draagt gemiddeld eenderde bij aan het gezinsinkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek onder 75.000 huishoudens.

MEER TWEEVERDIENERS

Het aantal tweeverdieners is de afgelopen jaren flink gestegen. Eind 2000 had driekwart van de paren onder de 65 jaar twee inkomens. In 1977 waren er tweemaal zoveel eenverdieners als tweeverdieners. Bij de huidige tweeverdieners verdient de man in de regel twee keer zoveel als de vrouw. Vrouwen dragen gemiddeld 880 euro per maand bij aan het totaal besteedbare inkomen. Mannen ruim het dubbele: 1790 euro.

JONGE VROUWEN

Hoe ouder, hoe groter het inkomensverschil. Bij oudere paren draagt de vrouw gemiddeld 29 procent bij in het gezinsinkomen. Hooguit een op de tien oudere vrouwen verdient meer dan haar partner. Bij jonge tweeverdieners is het verschil in inkomsten niet heel groot. Het aandeel van de vrouw in de leeftijdscategorie tot 35 jaar is 39%. Bovendien komt het vaker voor dat de vrouw meer verdient dan haar mannelijke partner: een op de vijf.

Bron: CBS

Reageer op dit artikel