nieuws

Meer vrouwen in de media

Persoonlijke ontwikkeling

Sinds 1992 is het aandeel vrouwelijke journalisten toegenomen van 20 tot 34 procent.

Bij de landelijke televisie werken bijna net zo veel vrouwen als mannen. Bij de landelijke dagbladen is het aandeel vrouwen 26 procent, bij de regionale dagbladen 21 procent.

Een op de vier chefs van dagbladredacties is een vrouw. Dat is veel meer dan twintig jaar geleden toen dat nog 6 procent was. In de media zijn nog maar weinig vrouwen doorgedrongen tot hoofdredacties, met uitzondering van de tijdschriften, waar eenderde van de hoofdredacties uit vrouwen bestaat.

 

Bij de omroepen is de positie van de vrouw sterker dan bij de kranten. Van de chefs en coördinatoren is eenderde vrouw, het aandeel vrouwen onder hoofd- en eindredacteuren bij radio en tv ligt rond de 20 procent. De gemiddelde leeftijd van vrouwen in de media is 38 jaar, vijf jaar jonger dan de gemiddelde mannelijke journalist. Over het algemeen zijn ze wat hoger opgeleid dan mannen.

 

Reageer op dit artikel