nieuws

Mentale opruiming: weg met negativiteit!

Persoonlijke ontwikkeling

Van negatieve collega’s wordt je zelf ook chagrijnig. Maar denk niet dat de negativiteit vanzelf overwaait. De bezem erdoor halen dus!

Van negatieve collega’s wordt je zelf ook chagrijnig. Maar denk niet dat de negativiteit vanzelf overwaait. De bezem erdoor halen dus!

OORZAAK NEGATIVITEIT

Negativiteit wordt veroorzaakt door onverwerkte tegenslagen. Die kunnen liggen in de organisatie of het werk, maar ook in de privésfeer. De omgeving reageert vaak te luchthartig over zo’n tegenslag, wat averechts werkt. Resultaat: mensen trekken zich terug op hun eigen eiland óf verspreiden hun frustratie onder zoveel mogelijk mensen.

MENTALE OPRUIMING

Het medicijn: de ‘Mentale opruiming’. Hierbij worden onverwerkte tegenslagen op een neurtrale, positieve manier geïdentificeerd en áfgehecht’door een gerichte actie, een afspraak of een toelichting. Houd daarbij de volgende zaken voor ogen:

  • Stel de grens. Tot hier en niet verder. het negatiever gedrag schaadt sfeer en prestatie. Bereid daarom je gesprek goed voor, onder andere door het negatieve gedrag te observeren en te noteren én de directe effecten daarvan weer te geven. Ga samen op zoek naar een oplossing
  • Ruim op. Vraag door naar wat er gebeurd. Waarom voelt de medewerker zich niet gelukkig. Als het niet met jou besproken kan worden, dan misschien wel met een ander. Ga met de uitkomst serieus aan de slag en laat zien dat je voor je medewerker op komt.
  • Negativiteit verander je niet met negativiteit. Dus: praat op een positieve wijze! En, eindig een gesprek niet met: ‘we zullen zien…’ maar met: ‘ik ben ervan overtuigd dat je het kunt!’
  • Wees geduldig. Het negatieve gedrag is vaak door de jaren heen gegroeid en mensen zijn er vaak niet op aansproken. Eén gesprek kan nooit voldoende zijn. Stip het bijvoorbeeld elk werkoverleg (op een positieve manier) aan, zodat jullie eraan blijven werken.

Reageer op dit artikel