nieuws

Nederland sterkste arbeidsethos

Persoonlijke ontwikkeling

Nederland heeft het sterkste arbeidsethos van Europa. Dit concludeert Effectory op basis van eigen onderzoek in acht Europese landen. In Nederland werken de meest loyale, gemotiveerde en betrokken medewerkers van Europa, aldus het bedrijf.

Nederland heeft het sterkste arbeidsethos van Europa. Dit concludeert Effectory op basis van eigen onderzoek in acht Europese landen. In Nederland werken de meest loyale, gemotiveerde en betrokken medewerkers van Europa, aldus het bedrijf.

Acht landen

De resultaten presenteert Effectory officieel tijdens de Werkgever van 2005 Awards op 23 maart.
Effectory, naar eigen zeggen marktleider in medewerkersonderzoek, onderzocht het arbeidsethos van acht Europese landen. Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Spanje, Italië en Engeland werden onder de loep gelegd. De resultaten van het onderzoek van Effectory laten zien dat het arbeidsethos van de Nederlandse medewerkers groot is.

Winning workforce


‘Wanneer het gaat om loyaliteit, motivatie en betrokkenheid heeft Nederland heeft een winning workforce’, aldus Marc Sijtstra van Effectory. En dit ondanks de toenemende individualisering, veranderingen in organisaties en de kwakkelende Nederlandse economie. ‘Waar in Zuid-Europese landen nog altijd een sterke hiërarchie heerst, komt het Nederlandse overlegmodel en de mondigheid en autonomie van onze medewerkers, duidelijk goed tot zijn recht,’ aldus Sijtstra.

Betrokkenheid


Effectory onderscheidt drie soorten betrokkenheid. Affectieve betrokkenheid, normatieve betrokkenheid en continuerende betrokkenheid. Affectief betrokken medewerkers identificeren zich met de organisatie en geloven in haar visie, missie en doelen. Wanneer medewerkers normatief betrokken zijn bij de organisatie voel zij de morele verplichting om bij de organisatie te blijven. Continuerend betrokken medewerkers blijven uit noodzaak bij hun werkgever hangen, bijvoorbeeld vanwege de uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden of het gebrek aan arbeidsalternatieven.


Tevreden Belgen

Wanneer we alleen kijken naar tevredenheid, dan blijven de Belgen ons met een 7,0 net voor, maar Nederland mag met een goede tweede plaats niet klagen. ‘Tevreden medewerkers zitten beter in hun vel, verzuimen minder en vertrekken minder snel,’ verklaart Sijtstra.

Reageer op dit artikel