nieuws

Profiel van een succesvolle sollicitant

Persoonlijke ontwikkeling

Onderzoekers ontdekten dat succesvolle sollicitanten altijd een aantal specifieke eigenschappen bezitten.

Sommige geluksvogels hoeven maar een keer naar een baan te solliciteren en RAAK! Onderzoekers van het Amerikaanse Georgia Institute of Technology analyseerden wat iemand tot een succesvolle sollicitant maakt. Supersollicitanten bezitten een aantal specifieke eigenschappen:

  • Ze zijn optimistisch van aard: een nieuwe baan betekent nieuwe (betere) kansen.
  • Ze blaken van zelfvertrouwen: ze zijn ervan overtuigd de juiste kandidaat te zijn.
  • Ze zijn betrokken bij de sollicitatieprocedure (goed voorbereid, stellen vragen, tonen interesse).
  • Ze zijn extravert (praten tijdens het gesprek makkelijk over hun kwaliteiten).
  • En zijn daadkrachtig (Baan niet gekregen? Dan volgende keer vast en zeker wel!).

Volgens een recente peiling op carrièresite Monsterboard kunnen daaraan worden toegevoegd: enthousiasme en persoonlijkheid. Dat vinden sollicitanten en recruiters de belangrijkste kwaliteiten die in een sollicitatiegesprek naar voren moeten komen. Werkervaring, opleiding en leeftijd doen minder ter zake. Daarnaast vinden de kandidaat en het bedrijf het belangrijk dat ze goed bij elkaar passen.

Reageer op dit artikel