nieuws

Secretaressesalaris stijgt licht

Persoonlijke ontwikkeling

Het secretaresseloon is met 2% gestegen naar fl. 50.000 per jaar. Directiesecretaressen en office managers ontvangen 4% meer dan vorig jaar.

Elsevier onderzocht voor het derde keer de salarissen van 252 beroepsgroepen in Nederland. Conclusie: de salarissen van secretaressen zijn licht gestegen.

WAT VERDIENEN SECRETARESSEN?

Drie secretariële functies komen voor in de top 252: de directiesecretaresse, de office manager en de secretaresse.

DIRECTIESECRETARESSE
Directiesecretaressen staan in de Elsevier inkomensladder op de 139ste plaats, met een gemiddeld inkomen van fl. 76.000 bruto, ongeveer gelijk met een netwerkbeheerder en de directeur van een kleine basisschool. Vergeleken met vorig jaar is de directiesecretaresse er financieel op vooruit gegaan: toen verdiende zij gemiddeld fl. 73.000. Wel stond zij toen een plaatsje hoger in de inkomens top 252.

OFFICE MANAGER
Office managers staan iets lager op de ladder: op de 143ste plaats in de buurt van beroepen als leraar voortgezet onderwijs, reclamechef en teamleider klantenservice. Het salaris ligt minimaal op fl. 58.000 bruto per jaar en maximaal op fl. 90.000. De meeste office managers verdienen gemiddeld fl. 73.000, een paar duizend gulden meer dan in 1999.

SECRETARESSE
Afdelingssecretaressen, management assistenten en junior secretaressen, staan op op de 182ste plaats, net als vorig jaar. Daarmee kunnen zij zich meten met beroepen als laborant, stukadoor, timmerman en illustrator. Secretaressen verdienen gemiddeld fl. 50.000, niet veel meer dan vorig jaar (fl. 49.000).

HOOGSTE EN LAAGSTE INKOMENS

Voorzitter van de raad van bestuur van een middelgrote organisatie voort de inkomensladder aan. Hij verdient gemiddeld fl. 552.000 per jaar. Andere financiële topbanen zijn: Lid raad van bestuur, algemeen directeur, directeur financieel-economische zaken en Boeing piloot. Onderaan de lijst vinden we de winkelbediende, vakkenvuller, reisadviseur, caissière en schoonmaker. Hun salaris ligt rond 33.000 gulden bruto.

Het Elsevier salarisonderzoek werd uitgevoerd door bureau Berenschot, het onderzoeksbureau dat ook voor ManagementSupport de secretaressesalarisenquête verzorgd. Heb jij al meegedaan? Stuur anders een e-mail naar ManagementSupport@wolters-kluwer.nl en vraag naar de salarisenquette. In november lees je alles over je salaris op ManagementSupport.nl en in Management Support Magazine.

Reageer op dit artikel