nieuws

Bij communicatie is je stem een belangrijk instrument. Als je je stem goed beheerst kun je er je voordeel mee doen tijdens een gesprek of presentatie.

Bij communicatie is je stem een belangrijk instrument. Als je je stem weet te beheersen kun je er je voordeel mee doen tijdens een gesprek of presentatie.

JE STEM VERRAAD JE

Aan je stem kunnen mensen meteen horen of je zenuwachtig, blij of onzeker bent. Als je praat, trillen je stembanden. Hoe strakker ze staan hoe hoger je praat, of je stem blokkeert, dit gebeurt bijvoorbeeld als je erg gespannen bent. Tijdens een functioneringsgesprek, een moeilijk of emotioneel gesprek of als je een presentatie moet geven, is het handig als je je stem onder controle hebt. Dit kun je doen door je stemgeluid te trainen.

STEMOEFENINGEN

De impact van je stem kan toenemen als je weet te variëren met je stemgeluid. Om je stem los te maken en meer over je eigen bereik te leren, kun je op de volgende manier oefenen:

  • Ga rechtop staan en neem een ontspannen houding aan.
  • Haal adem vanuit je buik. Je merkt het verschil tussen ‘hoog’ en ‘laag’ ademen als je één hand op je borst en de ander op je buik legt en diep ademhaalt. ‘Hoog’ ademhalen, vanuit je borstkas, werkt niet bevorderlijk voor een ontspannen stemgeluid.
  • Ga flink staan gapen: een ‘open’ keel is goed voor je ademhaling.
  • Zeg een kinderliedje op (niet zingen). Kinderliedjes zijn ervoor gemaakt om kinderen verschillende toonhoogtes en klanken aan te leren. Voor volwassenen zijn ze ook een prima oefenmiddel.
  • Varieer hierbij zoveel mogelijk in de manier waarop je het opzegt: hoog, laag, langzaam, snel, hard, zacht, met uithalen, met korte woorden.
  • Probeer het volume van je stem te laten toenemen zonder te gaan schreeuwen.
  • Doe de oefening bij voorkeur als je alleen bent, je zult dan meer ontspannen zijn en meer durven.

Reageer op dit artikel