nieuws

Twee leugens per dag

Persoonlijke ontwikkeling

De Britse leugenspecialist Albert Vrij onderzocht het lieggedrag van mensen. Wat blijkt? Mensen vertellen minstens twee leugens per dag.

De Britse leugenspecialist Albert Vrij onderzocht het lieggedrag van mensen. Mensen blijken per dag twee onmiskenbare leugens te vertellen, oftewel: 14 per week, 700 per jaar en 50.000 in een heel mensenleven. Dat schrijft Intermediair.

MEESTAL ONSCHULDIG

Circa 80% van de leugens is relatief onschuldig. Het betreft leugentjes om bestwil, sociale leugens of het verzwijgen van relevante informatie. Hoewel mannen en vrouwen even vaak liegen, doen ze dit op een verschillende manier. Vrouwen liegen vaker om iemand te sparen, en voelen zich sneller schuldig over hun leugens. Mannen liegen vaker voor zichzelf, om indruk te maken, en zien het liegen meer als spel.

LIEGEN OP HET WERK

Vrij ontdekte dat er ook tijdens sollicatiegesprekken wordt gelogen. Sollicitanten scheppen over zichzelf op, geven hoog op van hun ambities en werkgeverstrouw, rekken hun ervaring op en verzinnen desnoods nog wat onschuldige feiten. Bovenaan de top-10 bij leugens op het werk scoort ‘ik stond in de file’ het hoogst, gevolgd door ‘ik werk morgen thuis’.

Reageer op dit artikel