nieuws

Veel werkloosheid onder hoogopgeleide jongeren

Persoonlijke ontwikkeling

De werkloosheid onder hoogopgeleide jongeren is hoog. Van degenen die dit jaar afstudeerden na een opleiding aan een hbo of universiteit zit 14 procent nog zonder werk.

De werkloosheid onder hoogopgeleide jongeren is hoog. Van degenen die dit jaar afstudeerden na een opleiding aan een hbo of universiteit zit 14 procent nog zonder werk. 

Van de hbo’ers die in het bedrijfsleven aan de slag gaan, begint 40 procent op mbo-niveau of lager. Ook de helft van de academici die de arbeidsmarkt opgaan, werkt onder zijn of haar niveau. Dat blijk uit de Loopbaanenquête van het blad Intermediair  onder 20.000 hoger opgeleide lezers.

De aanvangssalarissen zijn vergeleken bij vorig jaar gedaald. Startende hbo’ers verdienden in 2004 gemiddeld 23.795 euro, 2,6 procent minder dan vorig jaar. Mensen die van de universiteit komen, kregen een salaris van 27.430 euro. Dat is 1,3 procent minder dan in 2003.

Uit nood wijken jongeren volgens het onderzoek uit naar uitzendwerk of nemen een baan aan als secretaresse of managementassistent. In de non-profitsector, waar jong talent vaak beter terechtkomt, worden nauwelijks nog nieuwe mensen aangenomen.

 

Reageer op dit artikel