nieuws

Uit je comfortzone gaan: wat levert het op?

Persoonlijke ontwikkeling

Het is belangrijk om nieuwe dingen te doen om je zo verder te ontwikkelen. Maar daarvoor moet je vaak je veilige comfortzone verlaten. Gemakkelijk is dat niet, maar het levert je wel veel op, aldus trainer Ruth van der Kam.

Uit je comfortzone gaan: wat levert het op?

Tijdens de maandelijkse projectbespreking komt er een vraag op tafel. Binnenkort moet jullie project gepresenteerd worden aan een andere afdeling. Nu is de vraag: wie gaat die presentatie houden? Het blijft even angstaanjagend stil en dan hoor je jezelf zeggen: ‘Zal ik het anders doen?’ Je hebt meteen alweer spijt van je keuze, maar nu kan je niet meer terug. Nu moet je wel.

Het gevaar van routine

Bovenstaand voorbeeld is een schoolvoorbeeld van uit je comfortzone treden. Je doet iets wat je nog nooit eerder gedaan hebt. En ja, dat is heel eng. Maar het is ook goed voor je eigen ontwikkeling, zegt trainer Ruth van der Kam. “Als mensen hebben we een bepaalde mate van routine nodig, maar in diezelfde routine schuilt het ook het gevaar dat je stil blijft staan. Juist door jezelf uit te dagen om nieuwe dingen te doen, presteer je beter. Bij een nieuw project komt altijd een beetje stress kijken, maar die spanning zorgt ervoor dat je een beter resultaat neerzet.”

Comfortzone oprekken

Het is dus goed om af en toe eens uit je comfortzone te stappen, maar doe dat wel met kleine stapjes. “Probeer je comfortzone steeds iets verder op te rekken. Als je nog nooit eerder hebt gepresenteerd en je gaat meteen een presentatie voor de internationale board van je bedrijf geven, is de kans groot dat het mis gaat. Dan kom je in de paniekzone terecht en blokkeer je aan alle kanten. Het is beter om eerst te beginnen met een presentatie voor je collega’s en dat langzaam steeds verder uit te bouwen. Je comfortzone wordt dan steeds groter, omdat je steeds minder stress ervaart bij het doen van een presentatie.”

Tip

Meer leren over het belang van uit je comfortzone treden en het omgaan met veranderingen? Schrijf je dan in voor de workshop Uit je comfortzone van Roos Woltering. De workshop zal worden gegeven tijdens de Workshopdagen op 12, 13 en 14 april, 2016. 

Lees ook: Kom uit je comfortzone met deze 5 tips

Reageer op dit artikel