nieuws

Stop de uitputting op kantoor

Persoonlijke ontwikkeling

Uitputting op kantoor na een dag hard werken; op het moment dat je naar huis gaat merk je dat je een hoofd vol watten hebt. Je bent moe, uitgeput. Hoe kan dat? En valt er iets aan te doen? Denise Hulst zegt van wel: zet je brein slimmer aan het werk.

Stop de uitputting op kantoor

Zij geeft tijdens de Workshopdagen op 12, 13 en 14 april de workshop Slimmer werken door je brein beter te benutten.

Laat je brein het werk doen, maar hoe dan?

“Het werk van veel assistants en secretaresses bestaat uit organiseren en ordenen. Bij die taken gebruik je in je brein de prefontale cortex. En die raakt op een gegeven moment vermoeid. Daardoor heb je zo’n wattenhoofd aan het einde van de dag. De hele dag heb je gerend en gedraafd en je best gedaan. Die prefontale cortex is gewoon uitgeput. En hij moet ook de strijd aangaan met het reptielenbrein.”

Reptielenbrein?

“Het reptielenbrein is nog afkomstig uit de tijd dat we permanent op scherp stonden op de savanne en moesten overleven. We waren gericht op gevaar. Dat overlevingsinstinct hebben we nog steeds en dat zit de prefontale cortex in de weg. Dat is het jongste deel van de hersenen, het gedeelte van logisch redeneren, nadenken, informatie beoordelen, ordenen. Als je dat moet doen in een omgeving met veel prikkels, wil het reptielenbrein de regie overnemen. ‘Pas op, geluid! Er dreigt gevaar!’ Hetzelfde effect hebben de bliepjes van je mobiel als er appjes of mails binnenkomen en als je collega’s aan je bureau staan. Het is een constante uitputtingsslag.”

Hoe komt dat?

“Door te weinig afwisseling in werkzaamheden. Assistants heten niet voor niets duizendpoten. Je hebt de neiging om de hele dag dingen door elkaar te doen en druk bezig te zijn. Ze rennen van hot naar her, regelen van alles. Dat put je brein uit want het is in permanente staat van oververhitting. Halverwege de middag kan het niets anders of je effectiviteit en productiviteit zakken in. Het wordt moeilijk om ingewikkelde beslissingen te nemen of uitgebreide verslagen te maken.”

Wat doe je eraan?

“Je moet op een andere manier naar je taken gaan kijken. Maak onderscheid in taken en de energie die ze vragen. Het afhandelen van kleine simpele mailtjes kost minder energie dan het opstellen van de agenda voor de raad van bestuur of het uitwerken van een groot verslag. Wissel taken en dus de belasting voor je brein af. Verdeel ze anders over de dag. Zoek een stilteplek op om je te kunnen concentreren. Doe daarna weer mail en telefoontjes. Zo blijft beslissingen nemen makkelijk. Je zakt niet langer in.”

Waarom is het belangrijk om te weten hoe je werkt?

“Het is handig om te weten wat je energievreters en energiegevers zijn. Dat is heel persoonlijk. Sommigen krijgen energie van andere mensen. Anderen willen liever in stilte werken. Ga actief op zoek naar hoe je je dag kunt inkleden zodat je op gezette tijden mentaal kunt bijtanken.”

De ideale werkdag

“In de workshop gaan we aan de slag met hoe je ideale werkdag eruit ziet en waarop je zelf invloed kunt uitoefenen. Want ook jij als assistant kunt sturen. Neem het heft in handen en bepaal zelf wanneer je welke werkzaamheden doet. Houd contact met degene die je ondersteunt maar bepaal zelf de voorwaarden. Je krijgt dan meer voor elkaar dan wanneer je plankgas door je dag blijft razen.”

Verdieping

De Workshopdagen 2016 zijn dit jaar op 12, 13 en 14 april en weer in het vertrouwde Meeting Plaza, Utrecht.

Reageer op dit artikel