nieuws

Kabouterraadsel

Persoonlijke ontwikkeling

In deze zevende aflevering van Smart Brains (ons wekelijks nieuwtje over je hersenen): het kabouterraadsel. Slaag jij erin het raadsel op te lossen? Druk, druk, druk. E-mail, voicemail, Facebook, WhatsApp. Het is in de hedendaagse VUCA-wereld (Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous) niet eenvoudig om je aandacht ergens wat langer bij te houden. Toch is dat wel noodzakelijk als je in je werk […]

Kabouterraadsel

In deze zevende aflevering van Smart Brains (ons wekelijks nieuwtje over je hersenen): het kabouterraadsel. Slaag jij erin het raadsel op te lossen?

Druk, druk, druk. E-mail, voicemail, Facebook, WhatsApp. Het is in de hedendaagse VUCA-wereld (Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous) niet eenvoudig om je aandacht ergens wat langer bij te houden. Toch is dat wel noodzakelijk als je in je werk complexe beslissingen moet nemen. Het kabouterraadsel hieronder laat dit zien. Slaag jij erin het raadsel op te lossen?

Kabouterraadsel

Kijk eens naar het onderstaande plaatje. Je ziet vier kaboutertjes op een trap staan. Ze hebben allemaal een mutsje op. Twee hebben een grijs mutsje op en twee kaboutertjes een muts met strepen. De kabouters kunnen alleen maar naar voren kijken, ze mogen niet praten en ook niet op een andere manier met elkaar communiceren. Het kaboutertje dat boven aan de trap staat, staat achter een gesloten deur waar niemand doorheen kan kijken. Niemand kan dat kaboutertje dus zien en dat kaboutertje kan zelf ook niemand zien. De kabouters weten dat er twee grijze en twee streepjesmutsen zijn. Ze weten niet welke muts ze zelf op hebben, maar ze kunnen wel de mutsen zien van de kaboutertjes voor hen. Er wordt tegen de kaboutertjes gezegd dat het kaboutertje dat het eerst weet welk soort mutsje hij op heeft, van zijn tree af moet springen en 10.000 euro wint. Welk kaboutertje kan als eerste met de meeste zekerheid weten welke mutsje hij op heeft? Kabouter 1, 2, 3 of 4 en waarom?

Kabouterraadsel

Kabouterraadsel

Bekijk je het kabouterraadsel, dan is je eerste reactie waarschijnlijk: geen enkele kabouter krijgt een zinnige aanwijzing. De kans is voor allemaal 50 procent dat ze het effen mutsje op hebben en 50 procent dat ze het gestreepte mutsje dragen. Toch is dat niet zo. Eén van de kabouters krijgt wel degelijk een hint die hem met vrij grote zekerheid kan laten voorspellen welk mutsje hij draagt. Denk er nog maar eens wat langer over na…

Slaap er een nachtje over

Heb je het antwoord gevonden? Gefeliciteerd. Lukt het nog niet? Slaap er dan eens een nachtje over. Denk nu niet meteen: je lijkt mijn moeder wel, wat een flauw advies. Want slapen is heel goed voor de plasticiteit van de hersenen. Dat wil zeggen: zodra je tot rust komt maken je hersenen nieuwe netwerken aan. Dat doen ze vooral op het terrein waar je overdag je aandacht op hebt gericht. Denk daarom nog eens wat langer na over wat iedere individuele kabouter ziet en kan aflezen uit het gedrag van de anderen. Leg het raadsel dan weg en pak het morgen opnieuw. De kans is groot dat je dan ineens een inzicht opdoet dat je gisteren nog niet had.*

Auteur: Mirjam Hulsebos

*Niet gelukt? Hier vind je de oplossing van het kabouterraadsel.

Verdieping

Maak als assistant slim gebruik van de ongekende mogelijkheden van je brein en doe mee met de training Powerbrein voor de assistant!

Boekentip

En lees ook bijvoorbeeld IK2, het nieuwste boek van Margriet Sitskoorn. In deze video vertelt ze wat je daaraan hebt.

Smart Brains-serie

Je executieve brein
Stel je bloot aan wat je moeilijk vindt
Hoe empathisch is je manager?
Eigenschappen die leiden tot succes
Multitasken maakt traag en humeurig
Pijn en genot leiden je brein op het werk
Kabouterraadsel
Zo word je slimmer
De illusie van de puur zakelijke beslissing
12 onmisbare vaardigheden voor succes
3 manieren om moral licensing af te leren

Reageer op dit artikel