nieuws

10 populairste secretaressefuncties

Persoonlijke ontwikkeling

Welk type baan als secretaresse is anno 2016 het populairst? Nationaleberoepengids.nl onderzocht het en stelde een top10 samen.

10 populairste secretaressefuncties

Het beroep secretaresse is door de jaren heen aardig veranderd. Zo was de administratieve ondersteuning 100 jaar geleden nog echt een mannenvak. De jaren die daarop volgden werd de secretaressefunctie echt een vrouwenbaan, wat je nog aan de naam kunt zien. De taken van de secretaresse waren vroeger vooral ondersteunend, tegenwoordig wordt er steeds meer gevraagd naar een professional die gelijkwaardig is aan de manager en met haar of hem meedenkt. Ook zien we dat er de afgelopen jaren steeds meer specialisaties zijn ontstaan, qua niveau zoals de directiesecretaresse, maar ook qua expertise zoals de juridisch secretaresse.

Welke competenties heb je eigenlijk nodig? Lees het in het grote online artikel 10 onmisbare competenties voor de secretaresse [september 2016].

Welk type baan als secretaresse is anno 2016 het populairst? Nationaleberoepengids.nl onderzocht het en stelde een top10 samen.

Nummer 1 algemene secretaresse

De nummer 1 is de algemene secretaresse. Maar liefst 52% van de keren dat er in 2016 op de website naar het beroep secretaresse werd gezocht betrof dit een zoekopdracht “secretaresse”. Dit is natuurlijk niet vreemd, want de meeste organisaties hebben behoefte aan allround ondersteuning.

Nummer 2 directiesecretaresse

Op nummer 2 staat de directiesecretaresse met ruim 27% van het totaal aan zoekopdrachten. Dit houdt waarschijnlijk niet in dat een kwart van de werkende secretaresses voor de directie werkt, maar geeft wel aan dat dit een zeer populaire kant is waarin de secretaresse zich wil specialiseren of in wil doorgroeien.

Nummer 3 medisch secretaresse

De medisch secretaresse neemt de derde plaats in binnen de top 10 populairste typen secretaresses. De gezondheidszorg is een van de grootste branches met veel werknemers. Deze specialisatie vereist absoluut gespecialiseerde kennis, zoals kennis van medische termen, de werking van het menselijk lichaam en de werkwijze die binnen de medische wereld gebruikelijk is. Er is tegenwoordig dan ook veel aanbod in specialistische opleidingen.

Nummer 4 juridisch secretaresse

De volgende populaire specialisatie is de juridisch secretaresse. Deze is vlak na de medisch secretaresse geëindigd met slechts 1 zoekopdracht minder. Ook voor deze specialisatie is specialistische branchekennis nodig. Opvallend: op dit moment zijn er meer vacatures voor de juridische secretaresse dan de medisch secretaresse. Het kan ermee te maken hebben dat binnen deze branche meer verloop is dan in de medische branche.

10 populairste secretaressefuncties

Andere specialisaties

De verdere specialisaties die we tegenkomen zijn secretaresse makelaardij, de hr-secretaresse en de notarieel secretaresse. Hoewel de laatste veel overlap heeft met de juridisch secretaresse, wordt er beduidend minder vaak naar gezocht. Ook werd er gezocht naar de junior secretaresse, waarschijnlijk door mensen die op zoek zijn naar een startersfunctie. De top 10 wordt afgesloten door de internationaal directiesecretaresse. Hieronder de volledige top 10.

10 populairste secretaressefuncties

  1. Secretaresse
  2. Directiesecretaresse
  3. Medisch Secretaresse
  4. Juridisch Secretaresse
  5. Secretaresse Makelaardij
  6. HR Secretaresse
  7. Notarieel Secretaresse
  8. Junior secretaresse
  9. Bestuurssecretaresse
  10. Internationaal Directiesecretaresse

Nationale beroepengids biedt haar bezoekers zeer volledige informatie aan ruim dan 2400 beroepen en heeft gemiddeld ruim 250.000 bezoeker per maand. Men vindt o.a. informatie over salaris, arbeidsmarktperspectief en functie-inhoud, maar ook actuele zaken zoals vacatures, boeken en opleidingen.

Reageer op dit artikel