nieuws

Loopbaanreflectie: 3 praktische tips

Persoonlijke ontwikkeling

De arbeidsmarkt verandert. Je functie verandert. En jij? Verander je mee, of is het tijd voor een nieuwe koers? Het is tijd voor loopbaanreflectie. Trainer en coach Miriam van Keulen geeft 3 tips.

Loopbaanreflectie: 3 praktische tips

In mijn praktijk als loopbaancoach hoor ik vaak uitspraken als: ‘Ik ben erin gerold’ of ‘Mijn loopbaan is gewoon zo gelopen’. Daar is niets mis mee. Zeker niet als je het naar je zin hebt.

Maar vaak genoeg spreek ik mensen die zichzelf onderweg een beetje zijn kwijtgeraakt. Die zich een speelbal voelen of erger nog: die zich gevangen voelen in hun loopbaan en het idee hebben geen andere kant meer op te kunnen.

Loopbaanreflectie: de periodieke APK

Om dat te voorkomen pleit ik voor regelmatige reflectie. Een zogeheten periodieke loopbaan APK. Net zoals je je auto regelmatig laat checken, kun je dat ook doen met je loopbaan. Hoe staat het ervoor? Welke ontwikkelingen zijn er? Word je nog blij van wat je doet? Kun je je talenten voldoende benutten? Wat kun je doen om je loopbaan eventueel bij te stellen?

Ultieme droombaan

We hoeven niet allemaal onze ultieme droombaan te hebben. De lat ligt in onze maatschappij best hoog als het gaat om geluk. Om ongelukkig van te worden bijna… Alsof je het echte geluk pas vindt als je het roer helemaal omgooit, vertrekt naar een ver oord of wat dan ook.

Stuur op je eigen kompas

Is dat per se nodig? Wat mij betreft niet. Zeilers onder ons weten het: verschuif je het roer maar een millimeter, dan kom je al op een heel andere bestemming uit. En met soms een beetje dobberen is ook niets mis. Het gaat erom dat je stuurt op je eigen kompas.

Wat kun je zélf doen? Drie tips om mee te beginnen

  1. Ga eens na wat een werkdag voor jou leuk, gewoon of minder leuk maakt. Waar zit dat in? Grote kans dat je uitkomt bij je drijfveren. Zij vormen de basis van je persoonlijke loopbaankompas. Kun je je drijfveren kwijt, dan geeft dat energie. Kun je dat niet, dan kost het juist energie. Soms kun je je eigen functie met een kleine aanpassing richting je drijfveren al een stukje leuker maken.
  2. Vraag collega’s, familie en vrienden eens om feedback. Wat zien zij als jouw unieke kwaliteiten en talenten? Waarschijnlijk krijg je eigenschappen terug die je wel herkent, maar zelf niet als talenten zou benoemen. En daar zit hem precies de crux. Je talent ligt vaak juist in datgene wat jij zelf ‘gewoon’ vindt.
  3. Breng je netwerk in kaart. Zo kun je bijvoorbeeld eens een gesprekje aangaan met iemand van wie je denkt: Hé, die heeft een leuke functie! Misschien heeft diegene wel een cursus gevolgd die ook wat voor jou kan zijn. Op die manier zet je kleine stapjes en wie weet waar het verder op uitdraait.

Aan de slag met loopbaanreflectie

Meer weten en zelf aan de slag? Volg de workshop Loopbaanreflectie van Miriam van Keulen tijdens het Management Support Event op 15 november 2018.

Auteur Miriam van Keulen is een gepassioneerde trainer en (loopbaan)coach. Ze gunt iedereen een baan die past.

Reageer op dit artikel