nieuws

Twaalf strategietips voor meer werkgeluk

Persoonlijke ontwikkeling

Tachtigduizend (!) uur zijn we gemiddeld in ons leven met werk bezig. Je kunt dus maar beter zorgen voor geluk in je baan. In het boekje ‘Leidinggeven aan geluk: Hoe managers werkgeluk van medewerkers kunnen vergroten’ gaan Henk-Peter Dijkema en Wim Oolbekkink in op de factoren die van invloed zijn op werkgeluk en voldoening. Zowel managers, die het goede voorbeeld moeten geven, als werknemers krijgen tips om direct toe te passen in de praktijk.

Twaalf strategietips voor meer werkgeluk

Mensen die gelukkiger zijn op werk, zijn productiever, worden minder vaak ziek en hun energie werkt aanstekelijk. Maar hoe zorg je nou voor geluk op je werk? Kun je ‘geluk’ leren of zit het verscholen in je karakter? Dijkema en Oolbekkink wijzen op onderzoek van Sonya Lyubormirsky. Zij heeft geconcludeerd dat geluksbeleving voor de helft afhankelijk is van iemands persoonlijkheid: sommige mensen zijn nu eenmaal opgewekter dan anderen. Omstandigheden zijn verantwoordelijk voor 10 procent van de verschillen. Wat overblijft is bewust gedrag.

Lyubormirsky heeft de volgende twaalf strategieën ontwikkeld om je eigen gedrag positief te beïnvloeden:

 1. Wees dankbaar voor wat er wél is – tel je zegeningen.
 2. Voed en versterk optimisme, zoek bewust naar positieve punten.
 3. Vermijd piekeren en jezelf met anderen vergelijken.
 4. Oefen in vriendelijkheid.
 5. Onderhoud je relaties en vriendschappen.
 6. Doe dingen waar je helemaal in kunt opgaan: zoek flow-ervaringen.
 7. Geniet bewust van mooie belevenissen en deel ze met anderen.
 8. Ga voor je doelen, verbind je aan dat wat je belangrijk vindt.
 9. Ontwikkel strategieën om met tegenslag, teleurstelling en stress om te gaan.
 10. Leer vergeven, zodat woede en verdriet jou niet in de weg gaan zitten.
 11. Geef aandacht aan spiritualiteit, bij voorkeur samen met anderen.
 12. Zorg voor je fysieke gezondheid: beweeg, mediteer en lach!

Van alles is mogelijk om je geluksbeleving positief te beïnvloeden, zowel privé als op werk. Met welke strategie ga jij aan de slag?

Meer lezen over dit onderwerp:

 • Leidinggeven aan geluk: Hoe managers werkgeluk van medewerkers kunnen vergroten is verschenen bij uitgeverij Mediawerf (18 euro; ISBN 9789490463595)
 • Veranderingen veroorzaken bij veel mensen in eerste instantie een natuurlijke weerstand. In tijden waarin reorganisaties en verandertrajecten aan de orde van de dag zijn, is het handig om goed te kunnen inspringen op veranderingen, zonder jezelf tekort te doen. Lees meer over de workshop ‘Meeveranderen en regie houden’.
 • Heb je het idee dat je wat meer zelfvertrouwen kunt gebruiken op de werkvloer? Lees dan deze tien tips! 

Kom werken aan je werkgeluk

Heb jij zin in een inspirerende dag op een buitengewone locatie, waar je aan de slag gaat met het thema werkgeluk? Kom dan naar de nieuwe Management Support Summerclass op 25 juni 2019!

Onno Hamburger, Roos Woltering en Gerda Bos zijn allen psycholoog én de enthousiaste trainers op deze bijzondere dag. Je leert onder meer hoe je geluksverminderaars kunt herkennen, hoe je werkstress ombuigt naar werkgeluk en hoe je je positieve brein kan inzetten voor meer werkgeluk.

Reageer op dit artikel