vraag & antwoord

Wat is het verschil tussen een uitzenddienstverband en een detachering?

Persoonlijke ontwikkeling

Het verschil is dat een uitzendbureau je aan een tijdelijke of vaste baan bij een bedrijf helpt (bemiddeling en uitzending). Vind je via een uitzendbureau een baan voor langere tijd, dan werk je eerst een vast aantal maanden via dat uitzendbureau. Na die periode kan een bedrijf je eventueel in dienst nemen. Het uitzendbureau is […]

Het verschil is dat een uitzendbureau je aan een tijdelijke of vaste baan bij een bedrijf helpt (bemiddeling en uitzending). Vind je via een uitzendbureau een baan voor langere tijd, dan werk je eerst een vast aantal maanden via dat uitzendbureau. Na die periode kan een bedrijf je eventueel in dienst nemen. Het uitzendbureau is gedurende de uitzendperiode je werkgever. Met hen heb je een (tijdelijk) uitzendcontract, zij betalen je salaris en regelen je sociale verzekeringen e.d.
Detacheren is het tijdelijk inzetten van externe medewerkers bij een bedrijf. Je bent in dienst van het detacheringsbureau (je hebt ook een uitzendcontract, zij betalen en begeleiden je), je spreekt met het bureau vaste periodes af om te werken en projecten te doen bij verschillende bedrijven. Je hebt zo garantie op inkomsten, je kunt flexibel werken en je oriënteren op verschillende banen en bedrijven.

Het uitzendcontract is een tijdelijk arbeidscontract. Op de website van het ministerie van SZW kun je lezen welke regels gelden voor tijdelijke contracten.

Voor meer informatie over uitzenden en detacheren kun je je richten tot de uitzend- en detacheringbureaus. Kijk voor websites bij de links in de rubriek Persoonlijke Groei.

Reageer op dit artikel