nieuws

Vergroot je werkplezier: 3 manieren

Professionele ontwikkeling

Vergroot je werkplezier: 3 manieren

Weer meer werkplezier? Stefanie Couwenberg geeft je 3 tips om jouw werk leuker en uitdagender te maken.

Als managementondersteuner heb je waarschijnlijk veel ideeën, maar door de waan van de dag ervaar je weinig ruimte om ze uit te voeren. Je brein raakt vermoeid, en dat is jammer. Want jouw probleemoplossende vermogen, creativiteit en flexibele instelling maken dat jij geknipt bent voor dit werk. Trainer Stefanie Couwenberg van de workshop Creatief en oplossingsgericht denken geeft je drie tips om jouw werk (weer) leuker en uitdagender te maken

Doorbreek je patronen

Kun je de dingen die je gewend bent te doen ook anders organiseren? Is het bijvoorbeeld mogelijk om met een directe collega eens een dag van werkzaamheden te ruilen?
En moet je per se via brief of e-mail communiceren of kan het ook een visueel verslag zijn, een animatie, een foto van de product of dienst waar het om gaat? Of kun je het met wat kernwoorden of een mindmap af?

Durf buiten de lijntjes te kleurenDurf eens buiten de lijntjes te kleuren en probeer je taal creatiever in te zetten. Maak gebruik van metaforen of technieken zoals video en storytelling.

Vaak inspireert dit anderen om ook eens ‘anders dan anders’ te communiceren, met oog op het gewenste effect bij de lezer.

Pas andere werkvormen toe

Je collega vraagt je om een vergadering te notuleren. Maar… je moet ook nog een event organiseren, e-mails versturen, afspraken maken met leveranciers en klanten. Wie zegt eigenlijk dat die vergadering genotuleerd moet worden? (zie punt 1) Kun je foto’s (laten) nemen en die versturen? Dat scheelt namelijk tijd, die je dan overhoudt om eens te brainstormen over het event dat je organiseert. Is er een originele vorm beschikbaar voor je vergadering: bijvoorbeeld een lagerhuisdebat, ren je rot, rondje trefwoorden en indrukken, ‘geen ja, geen nee’, de ‘wedervraag’, ‘waarderend vernieuwen’.
En dient bij de opening van je evenement dat enigszins afgezaagde expertpanel wel ten tonele te verschijnen? Of kun je op een andere manier interactie met je publiek realiseren? Denk er eens over na.

Op zoek naar een verrassende werkvorm?

Op zoek naar een verrassende werkvorm?

Neem even pauze; focus en herpak jezelf

Misschien is het onwenselijk als je collega’s je niet kunnen vinden. Maar wees eens niet bereikbaar. Er zijn vast momenten waarop je even ruimte hebt om je werkplek te verlaten. Maak afspraken met collega’s, die jij later weer kunt helpen, om minimaal drie kwartier ‘uit de lucht’ te zijn.

(Ik hoor je al denken: Ja maar, dat vindt de manager niet goed. Ja maar, daar zullen mijn collega’s niet blij mee zijn. Ja maar, dat is in ons vak niet gebruikelijk.)
Ik daag je uit je ‘ja maar’ te vervangen door ‘ja en’ en dit toch te organiseren. Het levert je namelijk veel op.
Probeer het anders eerst eens thuis. Zonder je een uur af, laat je niet afleiden door telefoon of e-mail.
Ga zitten in een afgesloten ruimte, en schrijf die lastige e-mail of brief. Of begin gewoon met je blog zonder je pen van het papier te halen. Brainstorm over dat event. Denk na over dat lastige besluit. Of neem een kop thee, staar voor je uit en creëer ruimte in je hoofd om even na te denken over die ogenschijnlijk onmogelijke spoedopdracht die je zojuist hebt gekregen.

Schakel alle afleiding uit. Je zult zien dat de ruimte nemen, ruimte in je hoofd geeft voor nieuwe plannen en ideeën.

Aan de slag

Nieuwsgierig geworden? Tijdens de Management Support Workshopdagen draait de workshop Creatief en oplossingsgericht denken.

Reageer op dit artikel